17 oktober 2022
De impact die de energiecrisis heeft op bedrijven
Door de hoge energieprijzen komen steeds meer bedrijven in de problemen. Maar die problemen liggen niet alleen bij de bedrijven; het heeft indirect ook invloed op de gemiddelde burger in Nederland.
Indirecte invloed
Veel producten waarvan we denken dat ze niet dagelijks gebruikt worden, zijn belangrijker dan dat we denken. Aluminium en kunstmest zijn daar voorbeelden van, kunstmest speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol bij de productie van voedsel. Als deze bedrijven niet of maar half draaien heeft het dus wel degelijk invloed op de economie.
Milde achteruitgang
Sinds de coronacrisis is de economie in Nederland sterk hersteld. Ondanks dit herstel heeft de hoge inflatie die de tijd met zich heeft meegebracht nog steeds zijn impact op de consument en schaalt ook het bedrijfsleven af vanwege de hoge energiekosten.
Volgens economen is door de hoge inflatie een recessie snel dichterbij: zij gaan ervan uit dat het blijft bij een vrij milde recessie waarin relatief weinig mensen hun baan verliezen, maar dat is moeilijk te voorspellen door het onzekere verloop van de gascrisis.
Niet de enige
Wij als Nederland zijn zeker niet het enige land in Europa waar de prijsstijging van de energie zo sterk is, er zitten wel verschillen tussen de landen, maar de prijzen op de energiemarkt zijn over het algemeen vergelijkbaar. Bedrijven in andere Europese landen moeten ook de keuze maken om de productie terug te schroeven.
Kleine daling
De gascrisis blijft onvoorspelbaar, maar de afgelopen tijd is de prijs al iets gedaald. De snelle vulling van gasreserves in Europa spelen daar een rol in. Ondanks dat blijven de komende maanden een tijd van onzekerheid, de prijzen lijken ver boven het niveau van de crisis te blijven. Er is licht aan het einde van de tunnel, maar voordat het licht wordt bereikt is er nog een lange weg te gaan.