8 april 2022

Innovatie & Duurzaamheid

De gemeente Breda lanceert Smartmove

Dé interactieve sport- en spelroute in de openbare ruimte. Smartmove is door iedereen te gebruiken. De route bestaat nu nog uit 10 paaltjes (SmartStones) langs de Chassésingel die je activeert via een app op je telefoon en bluetooth. De app laat de paaltjes langs de route bijvoorbeeld knipperen of verkleuren als je een snelle tijd rent, de quiz doet of een puzzel legt. Bij succes wordt de route mogelijk uitgebreid.

Daan Quaars, demissionair wethouder sport en digitalisering:

Tel digitalisering op bij de trend van buiten sporten en spelen en dan heb je Smartmove. Zo gaaf dat Breda hiermee de eerste gemeente in Nederland is! Ik ben heel nieuwsgierig naar hoe we SmartMove in de praktijk gaan gebruiken en ervaren. Dus download de app en laat weten wat je ervan vindt. Wie weet breiden we de route uit naar 5,5 km!

De SmartStones hebben het formaat van een kleine pilaar en samen vormen zij een innovatieve, interactieve sport- en wandelroute. Het parcours kun je volgen via een route op de SmartMove app. De pilaren communiceren op afstand met elkaar. Door langs de SmartStones te lopen, krijg je feedback door middel van geluid en kleurrijke ledverlichting, scores worden bijgehouden en je kunt spelletjes doen. Er zijn spellen voor hardlopers, wandelaars en kinderen. Hardlopers kunnen los op sprint-, piramide- en voor- en achteruitspellen. Wandelaars kunnen bij de pilaren puzzelstukjes verzamelen van bekende gebouwen uit Breda en kinderen kunnen onder andere een quiz spelen. 

De gemeente plaatste de paaltjes in oktober 2021. Met studenten van Fontys zijn de paaltjes uitgebreid getest en is hard gewerkt om de paaltjes goed werkend te krijgen. Dit jaar monitoren studenten van Avans het gebruik van de app. Is de feedback positief, dan wordt de route mogelijk uitgebreid naar 5,5 km. De route gaat dan langs de binnenkant van de singels, langs verschillende parken en beweegplekken zoals het Chassépark, het Valkenberg en het straks ook het nieuwe Seeligpark.

Het innovatieve idee van de interactieve looproute komt uit een brainstorm met vertegenwoordiging vanuit o.a. Breda Actief, Sprint en de Bredase Singelloop. De gemeente stimuleert hiermee een gezonde leefstijl belangrijk en lekker buiten sporten. 

De SmartMove app is te downloaden via https://embeddedfitness.nl/smartmove-links/, via Google Play Store en de Apple App Store.