7 november 2023

Food (agri)

Crompouce en andere TikTok-hypes

Je hebt vast van de crompouce gehoord! Zo niet, dan loop je wellicht wel de grootste croissanthype van dit moment mis.

Deze combinatie van een croissant en een tompouce en vele andere croissantvariaties zijn immens populair. Eerder passeerde de cruffin (een kruising tussen een croissant en muffin), de croiffle (een croissant-wafel) en de cronut (een croissant-donut) al de revue. 

Nu gaat de crompouce viraal op TikTok. Op dit social mediaplatform word je overladen met videootjes van jongeren die gulzig een hap nemen van een roze croissant. Ook werd in de maand september 9900 keer naar dit fenomeen gegoogeld, 900 procent meer dan de maand ervoor. De eerste crompouce werd door bakker Van Maanen gemaakt, maar is inmiddels ook bij diverse bakkers in Noord-Brabant verkrijgbaar. 

Zelf proberen? Hier eet je in Noord-Brabant een crompouce: 

  1. Bakker Christian Chocolaterie en Patisserie in Oss

    In het centrum van Oss, aan Terwaenen 28, kun je bij Bakker Christian terecht voor een crompouce. Volgens Christian kun je met zo’n grote social media hype niet achterblijven, maar het recept is voor hem niets nieuws: “In 1997 maakte ik al crompoucen, maar toen heette het alleen niet zo. Destijds deden we er zelfs aardbeien bovenop." Verder houdt hij zich niet vaak bezig met hedendaagse trends en meer met kwaliteitsverbetering van klassieke producten, zoals de kwaliteit van croissantdeeg.De crompouce is heel november nog bij Bakker Christian verkrijgbaar. Daarna richt hij zich op traditionele Nederlandse producten die bij de decembermaand horen. De crompouce is bij Christian verkrijgbaar voor € 2,75.

  2. Bakkerij Bekkers in Eindhoven

    Ted van Bakkerij Bekkens aan het Sint Trudoplein 2 in Eindhoven kan er wel om lachen dat de crompouce zo’n vlucht neemt. Op een weekenddag verkoopt hij zo’n 75 tot honderd croissant-tompoucen. “Toen ik iedereen erover hoorde praten, ben ik zelf maar op social media gaan kijken. Sindsdien komt met name de jeugd speciaal voor dit gebak hierheen”, vertelt Ted. “Ik weet nog niet of de crompouce een blijvertje is, maar zolang er vraag naar is, blijft het in het assortiment.” De originele crompouce heeft een chocolade dakje, maar bij Bakkerij Bekkens bekleden ze het gebakje met glazuur. “De tompouce heeft ook een glazuurdakje.” De croissant-tompouce is verkrijgbaar voor €2,50.

  3. Banketbakkerij-Tearoom H. van Haaren in Breda 

    Sinds 30 oktober zijn crompoucen ook bij Bakker Van Haaren verkrijgbaar. “Je kunt onder deze rage niet uit. Klanten blijven maar bellen”, vertelt mede-eigenaar Natasja. Zij en haar man maken de croissant-tompouce met glazuur: “We hebben de crompouce getest met zowel glazuur als chocolade, maar vinden met glazuur lekkerder en minder zwaar dan chocolade.” Andere croissantvariaties zijn nog niet in het assortiment verschenen, maar dat het ineens storm kan lopen, daar weet Natasja alles van. “In 2018 hadden we een chocoladeletter met Liefmans Fruitesse ontworpen die viral ging. Dankzij social media kwamen klanten uit de wijde omgeving voor de chocoladeletter.” Maar ze weet nog niet hoelang het gebakje in het assortiment blijft: “Als de vraag afneemt, stoppen we ermee. Ik wil geen voedsel verspillen.” Maar voorlopig loopt het product goed en heb je al een crompouce voor €2,95. 

Zelf bakken?
Een crompouce is ook eenvoudig zelf te maken. Neem een roombotercroissant en vul deze met een lobbige Zwitserse room. Anders dan bij een tompouce, bedenk je de bovenkant niet met roze glazuur. Maar dip je de croissant in witte chocolade met roze kleurstof. Zo maakt de bedenker, bakker Van Maanen, het gebakje. Maar houd je meer van glazuur? Probeer dat dan ook eens als topping.
Nieuwsgierig naar andere croissantrecepten? Bekijk dan de HelloFresh-suggesties hieronder.   

 

Croissant met belegen kaas, gekookt ei en tuinkers

Croissant met jam en een gekookt eitje

Croissant met appel-frambozenspread met een gekookt eitje