Ga terug

26 september 2019

Innovatie & Duurzaamheid

Coolstar, de duurzame en economische oplossing voor nieuwe kunststoffen

Voor Coolrec, een dochteronderneming van Renewi, staat de Kunststoffenbeurs 2019 in het teken van de introductie van zijn nieuwe circulaire polystyreen (HIPS) regranulaat genaamd Coolstar; een korrel met een zuiverheid van +98% die kan worden ingezet als duurzame en economische oplossing voor ‘virgin’ plastics. Van afgedankte koelkasten tot volledig gerecycleerd regranulaat, Coolstar biedt een direct toepasbare granulaatoplossing beschikbaar in drie kwaliteitsniveaus; Coolstar Circular, Coolstar Plus, Coolstar Master.

Ook afgedankte koelkasten bestaan uit waardevolle grondstoffen. Om deze reden zamelt Coolrec de apparaten uit verschillende Europese landen in om ze vervolgens op eigen locaties als te ontmantelen en versnipperen. In dit verwerkingsproces komen de grondstoffen in verschillende fracties vrij en worden  deze gescheiden in onder andere; metalen, koelmiddelen en plastics. De plasticfractie, welke de basis vormt voor Coolstar, wordt vervolgens gesorteerd in verschillende categorieën, gebaseerd op polymeersoort. Wat gebeurt met de inzet van drijf/zink- en elektrostatische technieken. In de laatste fase worden deze fractie omgezet in kwalitatief hoogwaardige regranulaat of een klantspecifieke samenstelling.

“Coolrec heeft met de introductie van Coolstar een belangrijke circulaire mijlpaal bereikt. Van afgedankte koelkasten tot volledig gerecycleerde HIPS korrel, Coolstar staat illustratief voor de visie van Coolrec op de circulaire economie”, aldus Dieter Avonds, directeur Coolrec. “Ik ben erg trots op deze introductie en daarbij ook op de eerste interesse vanuit de markt. Nog voor dat we deze nieuwe korrel wereldkundig hebben gemaakt is er al interesse in ons nieuwe product en wel door Salentijn, een producent van onder andere kunststof producten die er consumptiemunten van gaat maken. Een mooie circulaire samenwerking!”

Kwaliteitsgarantie

Kwaliteit staat binnen Coolrec hoog in het vaandel. Om de hoogwaardige kwaliteit van de nieuwe korrel te garanderen heeft de WEEE-recycler in de verschillende verwerkingsprocessen kwaliteitsroutines geïmplementeerd. Zo wordt onder andere, om het hoogste gehalte aan polymeren te garanderen, de zuiverheid getest met een infraroodspectrometer. Daarnaast worden de plastics (HIPS) uitgebreid geanalyseerd om te voldoen aan de hoogste ​​technische norm. Ook wordt het regranulaat bemonsterd en getest volgens de ISO-norm waarna een analysecertificaat (CoA) afzonderlijk voor iedere lading wordt opgesteld. “Bewust zijn en blijven van de invoer- en uitvoermaterialen is cruciaal in dit recyclingproces. Kwaliteit moet te allen tijde gewaarborgd blijven, ook wanneer het materiaal onze deuren verlaat”, vervolgt Avonds: “Zo kunnen we ook in maatwerk voorzien door zelfs op wens van de klant het proces aan te passen aan de materialen terwijl dit in de meeste gevallen juist andersom het geval is, alles voor het behalen van het optimale resultaat. Gezamenlijk zijn we op deze manier in staat het maximale uit de gerecyclede plastics te halen en leveren we een wezenlijke bijdrage aan de circulaire economie!”

De nieuwe circulaire pellet is inmiddels leverbaar in drie verschillende kwaliteitsniveaus, het bewijs dat de gerecycleerde kunststoffen op maat leverbaar zijn voor klant specifieke toepassingen.

Coolstar Circular: een 100% gerecycled witte pellet zonder additieven (hulpstoffen) en direct te gebruiken voor de meeste spuitgiettoepassingen.

Coolstar Plus: vergelijkbaar met Circular, maar met een extra stap in zuiverheid waarmee het ideaal geschikt is voor onder andere 3D-printing en gedetailleerde spuitgiet en (sheet) extrusie toepassingen.

Coolstar Master: het gaat hier om een optimaal gerecyclede HIPS samenstelling met hoge slagvastigheid, die op specificatie van de klant kan worden gebracht.

Gerelateerd