9 september 2022

Consultatiebureau Haps blijft gesloten

Het consultatiebureau in Haps gaat definitief niet meer open. Het aantal bezoeken was in het jaar 2018 en begin 2019 minimaal. Door de coronacrisis is het consultatiebureau al sinds het voorjaar 2019 niet meer actief. Met het wegvallen van dit consultatiebureau ontstaat er voor de overige consultatiebureaus een lastenverlichting omdat het personeelstekort bij de GGD beter kan worden opgevangen. Voor de inwoner blijft binnen de gemeente een consultatiebureau in een straal van maximaal 7 km beschikbaar.

Ruimere openingstijden
Door personeelstekorten bij de GGD werkt het personeel vaak op meerdere vestigingen, met extra reistijden tot gevolg. Door de locatie in Haps gesloten te houden verbetert de dienstverlening; ruimere openingstijden zijn mogelijk en de GGD kan de expertise bundelen op minder locaties. Ook blijken jonge ouders in de huidige tijd meer behoefte te hebben aan ruimere openingstijden, zodat dit beter in te plannen is naast een vaak drukke baan. Ze blijken daarvoor zelfs bereid iets verder te reizen.

Keuzevrijheid ouders
Door de sluiting van de locatie in Haps, verruimen de openingstijden van de overige locaties. Wethouder Willy Hendriks-van Haren: “Ouders blijven de mogelijkheid houden om dicht bij huis naar het consultatiebureau te gaan. Zij hebben echter nog meer keuze op welk moment zij een consult voor hun kinderen inplannen en kunnen ook voor een andere locatie kiezen. Door bundeling van expertise op minder locaties verbetert de dienstverlening voor de ouders.”

Lagere kosten
In het verleden is de locatie in Haps gerealiseerd en betaald door de gemeente. Deze viel niet onder de Gemeenschappelijke Regeling, zoals de andere consultatiebureaus. Door het sluiten van de locatie in Haps, krijgt de gemeente te maken met lagere kosten.

Alternatieve locaties
Inwoners, die voorheen gebruik zouden maken van de locatie in Haps, kunnen terecht bij de overige consultatiebureaus in het Land van Cuijk. De meest nabijgelegen locaties zijn die in Mill en in Cuijk