Ga terug

17 juli 2020

Transport & LogistiekZeeland

CHAMPIONS LEAGUE VAN LUXE JACHTBOUW

Spelen op de werf, boten gaan bekijken, mee op reis naar klanten. Roos groeide met veel plezier op in het familiebedrijf Damen Shipyards. Maar erin gaan werken? Nee. “Ik wilde op eigen benen staan, m’n eigen ding doen.” Dat deed ze. Jarenlang was Roos internationaal actief in de financiële wereld. Totdat de nieuwsgierigheid het toch won...

“Ik besloot tussentijds een MBA-opleiding te doen. Daarna dacht ik: ‘Zal ik nu terug de financiële sector in gaan of toch iets in het familiebedrijf gaan doen? Ik besefte dat als ik het nu niet zou proberen, ik over tien jaar nog steeds met de vraag zou zitten of het familiebedrijf iets voor me (geweest) zou zijn. De nieuwsgierigheid won, dus ik ging ervoor. En hé, als het niets zou zijn, kon ik altijd nog terug. Nu zijn we vijf jaar verder en heb ik het nog steeds enorm naar mijn zin.”

Record na record

Roos is directeur van Damen Yachting, de jachtbouwer van de Damen Shipyards Group, actief in de champions league van de luxe jachtbouw. Het bedrijf haalde de afgelopen jaren record na record in aantal opleveringen en kwaliteit van 50 tot 120 meter lange Amels super- en expeditie jachten. “Daar ben ik heel blij mee, dat vooropgesteld. Maar zo’n snelle groei levert ook uitdagingen en extra werkdruk op. Het voordeel is, dat je leert om creatiever en flexibeler te worden. Iets dat nu goed van pas komt.”

Blijf scherp

Roos doelt op de coronacrisis. “Net zoals iedere ondernemer ervaren wij de onzekerheid die deze periode met zich meebrengt. Je weet niet hoe alles zich de komende tijd zal ontwikkelen. Dat betekent dat je verschillende scenario’s bekijkt en je hierop voorbereidt.” Voor Roos is het de eerste crisis die ze in deze functie meemaakt. “Gelukkig heb ik een goed team om me heen. En ik heb het er met mijn vader ook wel eens over. Hij heeft natuurlijk de crisis van de jaren zeventig meegemaakt. Zijn belangrijkste advies: blijf scherp, kijk waar de markt naartoe gaat en focus je op waar je goed in bent.”

Uniek

Damen Yachting is bijzonder goed in het bouwen van luxe jachten. “We zijn groot geworden door standaardisatie in techniek in combinatie met flexibiliteit in het interieur. Zo kunnen we een nieuw jacht binnen een jaar opleveren. Daarin zijn we echt uniek.”

Zeeland

Uniek is ook de werflocatie in Vlissingen. “Veel boten worden in lagelonenlanden geproduceerd, maar onze werf ligt hier, in de mooie dokken direct aan de Noordzee. Elke dag zie je de vakmensen ons geweldig mooie product maken. Dat geeft enorm veel voldoening. En Zeeland is ook zo’n leuke provincie om te wonen, zeker voor een kitesurf-fan als ik. Ik kom uit Gorkum, heb in Singapore en Londen gezeten, maar hier heb ik echt ‘the best of all worlds’. Wat dat betreft vond ik de negatieve publiciteit rondom de marinierskazerne wel heel jammer. Zeeland is mooi en je kunt hier echt een heel gave internationale carrière met enorme groeikansen hebben bij bedrijven die wereldwijd op het hoogste niveau opereren. Dat mag ook wel eens geweten worden.”

Gerelateerd