17 mei 2022

Lifestyle

Carbon luifelstokken van Refitech zorgen voor gebruiksgemak en een fraai uiterlijk voor luxe-jacht zonneschermen

In nauwe samenwerking met de bouwer van luxe-jachten Van der Valk Shipyard, heeft Refitech een serie demontabele carbon luifelstokken ontworpen en geleverd voor de zonneschermen van het nieuwste model van de werf, de BeachClub 660 Flybridge. Niet alleen zorgt dit voor gebruiksgemak in combinatie met de fraaie uitstraling van carbon, maar is ook corrosiebestendig, een belangrijke eigenschap in de zilte omgeving van een zeegaand jacht.

'Onze BeachClub 660 Flybridge is voorzien van een flink aantal deksockets, die op verschillende plaatsen in het jacht zijn geïntegreerd,' aldus Valentijn Roos, Project Engineer bij Van der Valk Shipyard. 'De sockets zijn zo geplaatst dat zowel het voordek als de kuip beschermd kunnen worden tegen direct zonlicht. Door de sockets zijn de zonneschermen snel en gemakkelijk op te zetten als het jacht is afgemeerd of voor anker ligt, en als het weer uitvaart kunnen ze snel en gemakkelijk losgemaakt en opgeborgen worden. Omdat we de leefruimte op onze jachten willen maximaliseren, is de ruimte voor opslag beperkt. Daarom zijn de twee langste luifelstokken in een 2-delige uitvoering gemaakt, zodat ze compacter opgeborgen kunnen worden'.

 ‘Samen met Van der Valk's engineering afdeling hebben we een combinatie van drie klant-specifieke inzetstukken gemaakt die precies in onze carbon buizen passen,' vertelt Bas Nijpels, Sales Engineer bij Refitech. 'De inzetstukken zijn CNC-gefreesd uit RVS en POM (Polyoxymethyleen), een hoogwaardig thermoplast die ideaal is voor onderdelen die een hoge stijfheid, lage wrijving, en maatvastheid vereisen, en is ook corrosiebestendig. Twee mannelijke inzetstukken bevestigen de luifelstokken in de deksockets, terwijl de combinatie van mannelijke en vrouwelijke inzetstukken zorgt dat de 2 meter lange voorste luifelstokken in twee delen van 1 meter zijn los te schroeven.'