Partner

5 november 2020

Tech, Ict & Smart

BRAINPORT INDUSTRIES CAMPUS

DE TOEKOMST VAN DE HIGH TECH BRAINPORT INDUSTRIE

Een hypermoderne campus, gelegen in het groen van een groot stadspark. Het is een opvallende combinatie die het bijzondere karakter van Brainport Industries Campus onderstreept. Want BIC ambieert hét gezicht van de hightech Maakindustrie te zijn. Een internationale campusontwikkeling in het hart van de Brainport regio. Toptechnologie, onderwijs, innovatie en hoogwaardige faciliteiten komen hier samen onder één dak.

Open innovatie in het DNA

Multinationals als ASML, Philips, FEI, NXP en Océ maken steeds meer gebruik van technische toeleveranciers. Deze gespecialiseerde bedrijven werken steeds intensiever samen om complexe onderdelen te ontwikkelen en te produceren.

Op BIC kunnen hightech toeleveranciers niet alleen samen produceren maar ook samen innoveren. Met gedeelde kennis en gedeelde kostbare faciliteiten zoals flexibele productieruimtes, magazijnen, maar ook kantoorruimtes. De campus is daarmee de ideale vestigingsplaats voor technische toeleveranciers in de hightech maakindustrie die samen willen ondernemen, innoveren en produceren.

Open innovatie zit diep geworteld in de geschiedenis van de Brainport regio. De veelbelovende toekomst van de campus komt voort uit het innovatieve verleden van de regio. De Philishave (1939), de automatische versnellingsbak (1953) het cassettebandje (1963) en de Compact Disc (1983) zijn allemaal in Eindhoven uitgevonden.

Integraal denken, werken in gelegenheidsformaties, samenwerken op basis van vertrouwen, loyaliteit, motivatie en passie. Het zijn de bepalende factoren van open innovatie, die mede dankzij Philips, DAF en ASML diep geworteld zijn in de Brainport regio. BIC brengt die succesfactoren samen; een unieke kans voor de hightech maakindustrie.

Om open innovatie op BIC te faciliteren is het innovatieprogramma ‘Fabriek van de toekomst’ opgesteld door bedrijven, kennisinstellingen, onderwijs en brancheverenigingen in nauwe samenwerking met de provincie Noord-Brabant. Samen sneller en slimmer producten en productieprocessen realiseren en (innovatie) faciliteiten delen. Dat is het doel van dit programma. Hierdoor ontstaat een lager kostenniveau, een hogere kwaliteit van het product en bovenal een snellere Time to Market in een markt die vraagt om flexibiliteit en snelheid. De focus ligt op pré-competitieve samenwerking en vernieuwing & verbetering van productieprocessen, met een focus op Smart Industry thema’s zoals robottechnieken, digital factory, multi-materiaal 3D printen, industrieel metaalprinten, high tech software, future manufacturing skills en productie logistiek.

In een samenhangend geheel aan innovatiefaciliteiten werken zo’n 80 bedrijven, kennisinstellingen, onderwijs en brancheverenigingen samen om een versnelde overgang naar een ‘slimme industrie’ te realiseren en de hightech maakindustrie in de Brainport regio en daarbuiten concurrerender te maken ten opzichte van andere regio’s in de wereld.

brainport

Delen is het nieuwe vermenigvuldigen

BIC is het thuisfront voor vergaande samenwerkingsverbanden tussen toeleveranciers, specialistische bedrijven en innovatieve onderwijs- en kennisinstellingen. Op de Campus kunnen hightech toeleveranciers samen innoveren en produceren. Hier delen de meest succesvolle bedrijven hoogwaardige faciliteiten, zoals cleanrooms, flexibele productieruimtes, magazijnen en geavanceerde voorzieningen. Door de gedeelde faciliteiten op BIC kunnen productieprocessen sneller en efficiënter worden ingericht en opereren deze bovendien steeds autonomer. De toeleverketen kan ook hierdoor een slag slaan in zowel productiviteit als doorlooptijd. Beter voorraadbeheer, strakkere planning en efficiënter gebruik van energie en materialen zorgt daarnaast voor grotere betrouwbaarheid en extra concurrerend voordeel.

Naadloze integratie met het onderwijs

Als toonbeeld van vakmanschap en talent gaat BIC een belangrijke rol spelen bij de beroeps- en studiekeuze van scholieren. De campus is daarmee ook de thuisbasis voor de nieuwe generatie professionals in de hightech maakindustrie.

Doordat opleidingsinstituten op Brainport Industries Campus naadloos verweven zijn met topbedrijven uit de hightech maakindustrie sluiten theorie en praktijk perfect op elkaar aan. Meer dan ooit kunnen studenten vrijwel direct hun kennis toetsen. En nog belangrijker; opleiden met verouderde machines en materieel behoort tot het verleden. Leerlingen worden hier opgeleid op state of the art machines

Voor bedrijven biedt de nabijheid van onderwijs eveneens voordelen; de aanwas van personeel bevindt zich binnen handbereik en bestaande werknemers worden gestimuleerd om te blijven leren. Ook het aantrekken en behouden van mensen en kennis gebeurt dus onder het dak van Brainport Industries Campus.

Kortom, BIC heeft alle elementen in huis om de plek te worden waar de innovatie- en concurrentiekracht van de hightech maakindustrie vleugels krijgt.