28 november 2023

Leisure & CultuurInnovatie & Duurzaamheid

BRABANT KRIJGT IMMENS GROTE VAAS MET ZONNEBLOEMEN Natuurhuisje en Van Gogh Nationaal Park investeren in biodiversiteit

Natuurhuisje en Van Gogh Nationaal Park investeren in biodiversiteit

Komende zomer krijgt Brabant een kunstwerk van planten en bloemen in de vorm van de Vaas met zonnebloemen’ van Vincent van Gogh. Dit project, dat wordt uitgevoerd bij de Menmoerhoeve in Etten-Leur, wordt mogelijk gemaakt door Natuurhuisje die zich als partner aansluit bij Van Gogh Nationaal Park (NP). Als ondersteuner van natuurprojecten en beschermer van lokale biodiversiteit met vestigingsplaats Brabant, past Natuurhuisje naadloos in de beweging van Van Gogh NP en het samenwerkingsverband met meer dan 70 partners. Het eerste gezamenlijke project wordt er meteen een met grote impact en speelt in op ‘het jaar van de Zonnebloem’. 

De expositie in The National Gallery in Londen is aanleiding voor Van Gogh Brabant om 2024 uit te roepen tot ‘het jaar van de Zonnebloem’. In een reeks exposities en activiteiten zal deze bloem centraal staan. Zo ook in dit omvangrijke project dat ontwikkeld wordt bij de Menmoerhoeve in Etten-Leur. Met partners als Landstad de Baronie, Takii Europe, ZLTO en Brabants Landschap worden nu al voorbereidingen getroffen om van dit project een groot succes te maken. 

Naar kruidenrijk grasland
De locatie wordt nu gebruikt voor begrazing door koeien en wordt na dit jaar als kruidenrijk grasland teruggebracht. In overleg met Brabants Landschap kijkt Van Gogh NP hoe hier de biodiversiteit duurzaam kan worden versterkt. Zo wordt het na komend jaar niet alleen qua natuurwaarden beter ingericht, ook wordt het een fraaie, ecologisch ingerichte wandelroute naar de Pannenhoef. “We hadden ons geen mooiere start van onze samenwerking met Van Gogh NP kunnen wensen”, aldus een enthousiaste Robert van Veen, impactmanager bij Natuurhuisje.

Impactmaximalisatie
Als nieuwe partner wil Natuurhuisje graag impact maken door in te zetten op biodiversiteit. De eerste plannen in de samenwerking zijn daar dan ook op afgestemd. De focus van dit eerste project ligt op het zoveel mogelijk inzaaien van zonnebloemen voor meer biodiversiteit. Van Veen: “Een prachtig project om mee te starten in het ‘Jaar van de zonnebloem’ in 2024. Wij denken dat de impact van dit project groot zal zijn, niet alleen voor het project en regionaal maar zelfs wereldwijd”. Samen met Natuurhuisje wil Van Gogh Nationaal Park voor Landstad de Baronie de komende jaren meer bloemrijke akkerranden en bermen realiseren om de leefgebieden voor de wilde bij te versterken. “Vooral de langetermijnvisie van Van Gogh NP spreekt ons erg aan. Er wordt echt geïnvesteerd in een groene en leefbare toekomst”, aldus Robert van Veen.

Symbolisch tekenmoment met 70 partners
Op 30 november zet Robert van Veen samen met de andere partners in Van Gogh NP zijn handtekening onder de nieuwe samenwerkingsovereenkomst. Dit symbolische tekenmoment vindt plaatst tijdens het Atelier, de netwerkbijeenkomst voor alle partners. Martijn van Dam, voorzitter Van Gogh NP is blij met de komst van Natuurhuisje en met een nieuwe partij als HISWA-RECRON. “Van Gogh Nationaal Park heeft de ambitie om economie en natuur met elkaar te verbinden zodat ze elkaar versterken en niet beperken. Genieten van gezonde natuur is daarvan een belangrijke pijler. We zijn er daarom trots op dat Natuurhuisje en HISWA-RECRON partners zijn geworden. Beide passen goed bij onze missie”.