12 september 2020

blog: Dit ultieme geheim om je bedrijf te laten groeien vind je nergens op het internet

Column – Ik heb als marketeer weinig unieke dingen te zeggen. Het is hard maar waar, maar er is bijzonder weinig origineels te vinden in de artikelen die ik schrijf en de projecten die ik uitvoer.

Ik reciteer de conclusies van onderzoeken die door grotere marketingbedrijven zijn gedaan. Ik spiegel de meningen van machtige marketeers die voor grote multinationals werken, en dus niet (zoals ik) voor kleine en middelgrote bedrijven uit België en Nederland. En ik pas technieken toe die reeds door honderdduizend andere marketeers zijn toegepast (soms met meer succes dan ik, soms met minder).

De waarheid moet gezegd worden: als marketeer ben ik eerder een volger dan een leider.

Betekeniseconomie

O, zeker heb ik af en toe een unieke gedachte die ik vervolgens ijverig op papier zet. In 2010 bedacht ik de benaming ‘betekeniseconomie‘ tijdens het schrijven van mijn afstudeerscriptie. Deze scriptie heeft jarenlang gecirculeerd op Google Books, met tot gevolg dat de term ‘betekeniseconomie’ anno 2020 ruim 33.000 resultaten op Google geeft, waaronder een boek genaamd ‘De Betekeniseconomie‘ (aff.) van ene Aaron Hulst. (Overigens kan het gewoon zijn dat deze man mijn studieschrijfsel nooit heeft gezien en de term zelf heeft bedacht; dezelfde ideeën ontspruiten soms op twee verschillende plaatsen.)

En in een andere vlaag van inspiratie concipieerde ik de opvolger van de betekeniseconomie, de no-nonsense-economie. Mijn artikel op Frankwatching over dit onderwerp is inmiddels 11.000 keer bekeken.

Maar los van deze twee geïsoleerde momenten van originaliteit doe ik vooral wat andere marketeers doen, zeg ik vooral wat andere marketeers zeggen, en spendeer ik bovenal erg veel tijd in het lezen van artikelen van mensen die een stuk slimmer zijn dan ik (en bovenal meer data hebben om zinnige onderzoeken mee te kunnen uitvoeren).

revolutionair

Het is onmogelijk dat iedereen een revolutionair is

Ik weet zeker dat het gros van alle marketeers in Nederland en België zich in mij herkent, want het is nu eenmaal onmogelijk dat iedereen die binnen een bepaald vakgebied werkt er een revolutionair in is.

Daarom verbaast het mij dat ik op het internet honderden Nederlandstalige kennisdocumenten voorbij zie komen die titels dragen als ‘De ultieme manier om jouw bedrijf te laten groeien’, ‘Met deze tip is jouw eenmanszaak binnen 12 maanden een miljoenenbedrijf’, en ‘Pas deze ene simpele truc toe en het goud stroomt je morgen uit de oren’.

Ik wantrouw de authenticiteit van deze kennisboeken omdat ik het onwaarschijnlijk acht dat zoveel Nederlandse en Belgische marketeers de tijd, het budget en de genialiteit hebben om tot inzichten te komen die niemand anders ooit heeft verkondigd.

Als ik deze titels zie en vervolgens besef hoe weinig originele ideeën ik zelf heb (en ik ben toch echt geen domme of fantasieloze jongen!), denk ik: hoe kan het zijn dat al die duizenden Nederlandse en Belgische marketeers (vaak van kleine bureaus in de middle of nowhere) allemaal zulke klaarblijkelijk unieke inzichten hebben die zulke grootse titels verdienen?

Regent het genialiteit in de Lage Landen? Is er sprake van een regelrechte vloedgolf aan weergaloze denkwijzen bij onbekende marketeers uit plaatsen als Herentals, Urk, Veldhoven en Tessenderlo?

Nee, natuurlijk is niets van dat alles het geval.

Marketeers maken zich groter dan ze zijn

Want wat deze marketeers doen, is zichzelf groter maken dan ze zijn. Het is haantjesgedrag (al maken ook vrouwen zich er schuldig aan): je pretendeert de wijsheid in pacht te hebben met als gewenst resultaat dat iemand je gelooft.

Deze marketeers verzamelen informatie uit blogs, krantenartikelen en kennisboeken van vakgenoten (niet zelden de Verenigde Staten, want de grotere bureaus aldaar willen nogal eens met een inzicht of onderzoek op de proppen komen dat geen kattenpis is). En vervolgens geven ze er hun eigen twist aan.

Begrijp mij niet verkeerd, ik heb mij ook schuldig gemaakt aan deze manier van blogs schrijven en kennisboeken samenstellen. Bij tijd en wijle maak ik mij er nog steeds schuldig aan. En daar ben ik niet altijd trots op. Maar hypocriet kan je mij niet noemen: ik weet wanneer ik niet werkelijk de bedenker van een idee ben.

Ik heb in het verleden een artikel geschreven met als titel ‘Websitetips en -tricks die direct geld opleveren’. Het is een titel die nogal wat pretentie heeft, zeker gezien het feit dat ik die tips en tricks niet zelf bedacht heb. Ze zijn het resultaat van de gezamenlijke inspanningen van duizenden marketeers wereldwijd en behoren (bij ons in de marketingwereld) tot de algemene kennis.

Verspreiding van kennis

Waarom ik ze dan toch publiceer? Omdat ik mijn klanten wil helpen. En ik weet dat de verspreiding van kennis mijn klanten helpt, zelfs al heb ik die kennis niet altijd uit mijn eigen mouw geschud.

Deze meerwaarde is ook van toepassing op menig ander artikel van mijn hand, zoals ‘Leer in 10 minuten de basics van hyperpersonalisatie‘ en ‘9 belangrijke adviezen voor het schrijven van supersterke blogtitels‘. De waarde van deze artikelen zit in het feit dat ze kennis verspreiden, en niet in de originaliteit. Dat geldt ook voor tienduizenden artikelen die door andere marketeers worden gepubliceerd, in alle landen op aarde.

Mijn collega Chiele publiceerde laatst nog het kennisboek ‘De ultieme vergelijking van e-mailmarketingtools’, een uiteenzetting over mailingprogramma’s. Er zit (gelukkig!) in dit geval een flinke dosis eigen onderzoek in. Maar tegelijkertijd is veel informatie afkomstig uit externe bronnen die meer tijd, geld en data hebben voor grootschalig onderzoek. Is dat erg? Nee, natuurlijk niet. Dat is de realiteit voor een communicatiebureau dat bestaat uit slechts acht brave, hardwerkende zielen. De grootse titel is tegelijkertijd eerder een knipoog en een grap dan een serieus statement. Natuurlijk is dit kennisboek niet de ultieme vergelijking van e-mailtools. Dat kan gewoonweg niet. Maar het is wel degelijk een nuttig boekje voor ondernemers die met e-mailmarketing willen beginnen. En dat is waar de meerwaarde zit van dit boekwerk, niet in de originaliteit ervan.

lees verder op: https://www.frankwatching.com/archive/2020/08/16/ultieme-geheim/