Ga terug

13 september 2019

Bloemenzee voor bevrijders: ‘FlowerPower op de Vlagheide’

De 10-jarige Zarah Verhagen en de 92-jarige mevrouw Nell Dirkse hebben samen met burgemeester Kees van Rooij van Meierijstad de eerste kunstbloemen op de Vlagheide geplant. De heuvel in het hart van de Brabantse gemeente Meierijstad is vanmiddag veranderd in een kleurrijke bloemenzee. Dit als symbolisch eerbetoon aan onze bevrijders.

De meer dan 3.000 kunstbloemen zijn gemaakt door honderden inwoners van de gemeente Meierijstad en staan vlakbij de plek waar in september 1944 de eerste parachutisten uit de lucht vielen voor de bevrijding van Brabant. De bloemen zijn onderdeel van het project ‘’FlowerPower op de Vlagheide’’ en zijn bedacht door kunstenaar Carin Simons. “Bloemen staan voor mij symbool voor vrijheid. Zij kennen geen begrenzing en groeien overal”, aldus Simons.

Zij is overweldigd door het aantal belangstellenden. “De bloemen bleven maar komen. Honderden inwoners, van jong tot oud, hebben meegedaan aan dit project. Het enthousiasme was enorm en indrukwekkend.” De kunstbloemen staan op ijzeren stelen en zijn gemaakt van (plastic) afval. Dit passend bij de voormalige functie van de Vlagheide, die eerder in gebruik was als vuilstort. De bloemen staan op de hoek van de Koeveringsedijk en de Vlagheide aan de rand van de kern Schijndel.

Vlakbij de plek op de Vlagheide waar vandaag de bloemen zijn geplant, is ook het Basecamp van Operatie Market Garden (www.omg2019.nl) dat zondag open gaat voor publiek. Belangstellenden kunnen op het Basecamp zien hoe het er in de oorlog aan toe ging en hoe soldaten leefden en werkten. Ook zijn voertuigen uit de historische militaire colonne te bewonderen. In de buurt van het Basecamp zijn bovendien op 17 september parachutesprongen met waarschijnlijk ook een tandemsprong van de 98-jarige bevrijder Jim ‘Pee Wee’ Martin.

Gerelateerd