Partner

De 4 risico’s van investeren/beleggen in vastgoed!

Investeren in vastgoed kan op lange termijn rendement opleveren. Natuurlijk brengt het ook risico’s met zich mee. Hieronder staan een aantal risico’s.

Welke regio?

In de verkeerde regio investeren is bij vele beginnende investeerders een grote fout of valkuil.

Ze kopen een goedkoop pand ergens in een afgelegen dorp of in een vakantie of recreatie plek, waar weinig vraag is naar huurpanden.

Je dient eerst je huiswerk te maken alvorens je gaat beleggen in vastgoed.

Dat wil zeggen dat je eerst nacheckt wat de belangrijke vereisten zijn van een regio en als die vereisten voldoen ga je investeren.

De juiste regio kiezen is ook één van de belangrijkste stappen bij het beleggen of investeren in vastgoed.

Betaal je teveel?

Ook al heb je het juiste pand gevonden, door gebrek aan inzichten en onderhandelingstechnieken betalen de meesten gemiddeld 10 tot 30% te veel voor een beleggingspand.

Ze zijn opgewonden en onzeker waardoor ze geen scherpe prijs afdwingen.

Bovendien weten ze niet bij welk type van verkoper ze de grootste korting kunnen krijgen. Als men te veel betaald heeft zal je meer eigen middelen moeten gebruiken.

Wat zijn de huurrisico’s?

Wanneer je een pand verhuurt kunnen de inkomsten lager zijn dan verwacht. Dit kan verschillende oorzaken hebben;

•Lagere huurinkomsten als gevolg van wanbetaling. Met daarbij extra kosten om de huur toch te innen of de huurder uit de woning te zetten.

•Wegvallen van inkomsten door de verhuis van een huurder. Hierdoor moet je opnieuw een zoektocht aanvangen naar een nieuwe goede huurder.

Bij het voorvallen van bovenstaande is het belangrijk dat de verhuurder snel in actie schiet om de daling van het rendement te beperken. Wil je dit risico vermijden? Dat kan door de verhuur over te laten aan een ervaren wereldspeler!

Kan het pand minder waard worden?

De laatste jaren zijn de huizenprijzen erg gestegen. Maar ondanks dat de huizenmarkt in de meeste gemeentes nog steeds rooskleurig voorstaat, kan er een moment komen waarop de prijzen stagneren. Of zelfs dalen, zoals in de economische crisis het geval was. Naast dit markt risico, kan de waarde van uw pand ook door andere omstandigheden dalen. Denk aan:

•Er wordt een weg naast uw pand gebouwd, waardoor de verkeersoverlast toeneemt.

•De buurt gaat achteruit, omdat de buren hun pand niet goed onderhouden.

•Er ontstaat een probleem met de fundering door daling van het grondwater.