Ga terug

25 november 2019

Being development gaat VDMA-terrein herontwikkelen

Being Development BV mag aan de slag met de herontwikkeling van het VDMA-terrein in hartje Eindhoven. Dit gebied, vlak bij het Centraal Station, is bebouwd met industrieel erfgoed en omvat bijna twee hectare. Het is een plek die schreeuwt om een nieuwe toekomstbestendige invulling, met oog voor de historische waarde. Na een zorgvuldige selectieprocedure van meer dan een jaar is het plan van Being als winnaar uit de bus gekomen.

Wethouder Yasin Torunoglu: ”Door de unieke locatie in hartje stad, en het industriële verleden van dit terrein, is van deze ruwe diamant een schitterende edelsteen te maken. Het VDMA-terrein wordt een levendig onderdeel van de binnenstad. Bovendien krijgt de stad er een prachtige verbinding bij: vanuit het station naar de binnenstad, richting Mariënhage en het NRE-terrein. Ik kijk uit naar deze aanwinst voor de stad!”

Zorgvuldige selectie

Tijdens de voorselectie in 2018 ontving de gemeente 26 inzendingen. Hieruit zijn zes partijen geselecteerd om door te gaan naar de volgende ronde. Uiteindelijk bleven er drie partijen over (ABC/Mooi, Being, Synchroon). De inschrijving van Being Development scoorde van deze drie partijen het hoogste. Voor een zorgvuldig verloop van het proces zijn drie commissies opgericht. Een buurtcomité, bestaande uit omwonenden en ondernemers, een ambtelijke adviescommissie en een selectiecommissie, bestaande uit zowel interne als externe deskundigen. Het buurtcomité en de ambtelijke adviescommissie hebben in de laatste fase de selectiecommissie voorzien van een advies. Deze adviezen zijn door de selectiecommissie meegenomen in haar voorstel voor het college van burgemeester en wethouders. Op 29 oktober 2019 heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om de herontwikkeling van het VDMA-terrein voorlopig te gunnen aan Being Development BV.

Hoge eisen, wensen en ambities

De gemeente gaf vooraf stevige eisen, wensen en ambities mee aan de partijen. Op een groot aantal gebieden: wonen (bouwen voor elk segment), duurzaamheid, parkeren (‘hoe minder, hoe beter’), openbare toegankelijkheid, vergroening, programmering, cultuurhistorie, stedenbouw, architectuur, prijs én samenwerking. Being Development scoorde het hoogste met haar totale plan, dat tot stand kwam in samenwerking met architectenbureaus OMA, DiederenDirrix, FABRICations, landschapsarchitect DELVA, ontwerperscollectief NulZes en investeerder Timeless Investments.

Plannen en planning

Being belooft voor dit gebied een ‘gebalanceerde mix van wonen, werken en inspireren’. De ontwikkelaar wil nu al starten met een tijdelijke invulling van de aanwezige panden. Ondertussen werken de gemeente en Being aan een definitieve koop/verkoopovereenkomst. Daarna worden de ontwerpen verder uitgewerkt, nader onderzoek gedaan en de ruimtelijke procedures opgestart (bestemmingsplan, vergunningen). Zodra er een onherroepelijke vergunning is, start de bouw. Als alles naar verwachting verloopt kan de bebouwing in 2024 worden opgeleverd. Ga voor meer informatie en beelden naar eindhoven.nl/vdma of www.join-the-stage.nl

Gerelateerd