7 mei 2020

Training & OpleidingNieuws

Behoefte aan duidelijkheid, structuur en een vast ritme is groot

Net als voor de meeste bedrijven en scholen heeft ITvitae te maken met uitdagingen door de corona-epidemie. ITvitae verzorgt ICT-opleidingen, coaching en baanbemiddeling voor kandidaten met autisme en hoogbegaafden. Voor deze doelgroep komen de coronamaatregelen extra hard aan. Hoe zorgt ITvitae ervoor dat de studenten hun opleidingsprogramma kunnen voortzetten, de gedetacheerde ICT-specialisten hun werk kunnen blijven doen en afgestudeerde kandidaten kunnen worden bemiddeld?

Marcel Hurkens – ITvitae Coaching: “De behoefte aan duidelijkheid, een veilige omgeving, structuur en een vast ritme is bij onze kandidaten groot. Met het sluiten van de onderwijsinstellingen ontstond bij onze studenten veel onrust. ITvitae stond voor de uitdaging om online het lesprogramma voort te zetten. Qua techniek kwamen we hier snel uit. Belangrijker was: hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze studenten niet uit hun ritme raken, of eenzaam of somber worden in deze tijd? Het voordeel is dat ITvitae beschikt over een groot team van coaches. We zijn al snel gestart met het organiseren van een online dagstart per lesgroep via Teams.

“Ik zie nu eindelijk het nut in van koetjes-en- kalfjes-praat en ik mis het zelfs om over het weer te praten.”

Tijdens de dagstart is er aandacht voor de voortgang van hun studie en komen persoonlijke onderwerpen aan bod. We nemen hiervoor ruim de tijd, het zorgt voor structuur en motiveert de studenten om ook vanuit huis in hun leerritme te blijven. Veel studenten wonen alleen en vinden het lastig om het initiatief te nemen om anderen te benaderen. Door de dagstart komen ze vanzelf met elkaar in gesprek en bijna iedereen kan dit waarderen. We stimuleren daarnaast iedereen om elke dag even naar buiten te gaan.

Verder volgt een online lesdag een strak patroon. De docent geeft stipt aan wanneer er een korte koffiepauze is en de lunchpauze wordt niet vergeten. Eén van onze studenten ziet het positieve van deze coronatijd wel in: “Dit is een walhalla voor autisten; er zijn duidelijke regels, je mag afstand houden en je hoeft aan je familie niet te verantwoorden dat je liever thuiszit.” Maar dit geldt zeker niet voor de meerderheid van onze studenten. Veel studenten snakken ernaar om weer klassikaal les te krijgen en met elkaar de week af te sluiten met een gezellige borrel. Een student die het leren vanuit huis en het alleen zijn maar niks vindt liet weten: “Ik zie nu eindelijk het nut in van koetjes-en- kalfjes-praat en ik mis het zelfs om over het weer te praten.”

“De helft van de collega’s werkt om de dag thuis en op kantoor. Zo behoud je persoonlijk contact.”

Naast de studenten ondersteunen onze coaches ook de kandidaten die inmiddels aan het werk zijn bij opdrachtgevers in heel Nederland. Ook voor deze ICT-specialisten ziet de werkomgeving er nu heel anders uit. Sommigen werken volledig vanuit huis, anderen werken in shifts, zoals bij De Politie en ABN Amro. De helft van de collega’s werkt om de dag thuis en dan weer op kantoor. Zo behoud je persoonlijk contact.

Voor onze ICT-specialisten die in de startblokken staan om te worden bemiddeld als C# developer, cyber security specialist of data science professional, is het nu lastiger om een nieuwe werkomgeving te vinden. Gelukkig gaan ook diverse werkgevers door met het aannemen van ICT-specialisten. Sollicitatiegesprekken vinden plaats via Teams.

Er zijn al vele lijstjes met tips in de omloop om de coronatijd vanuit huis goed door te komen. Maar, voor wie er geen genoeg van kan krijgen volgen hier nog enkele tips van onze coaches.”

Tips om contact met elkaar te houden

1. Houd één à twee keer per dag een stand-up met je team of je directe collega’s

  • Bespreek tijdens de stand-up de werkdag of het dagdeel op hoofdlijnen aan de hand van een beknopt onderwerpenlijstje.

  • Informeer hoe het thuiswerken gaat. Wat gaat goed en wat minder?

  • Houd het kort/efficiënt; een overleg van 10-15 minuten volstaat meestal.

  • Meer tijd nodig? Dan hoort dat onderwerp niet in een stand-up thuis. Vaak kan separaat met een of enkele collega’s op een ander moment hierover worden gesproken.

  • Koppel een medewerker met een autismeprofiel aan een ervaren collega voor hulpvragen zodat zij hier samen naar kijken. Onze kandidaten zitten vaak in een wachtstand met vraagstukken en dan kan er zo een dag voorbijgaan.

2. Houd het ‘normale’ werkritme en werktijden aan

  • Valkuil van thuiswerken is dat we eenvoudiger ook nog even in de avond doorwerken. De laptop staat toch nog aan. Houd je aan je normale werkuren.

  • Neem een koffiepauze en de tijd om te lunchen. Een blokje om is gewenst.

  • Toch weer te lang achter je scherm gezeten? Zet een wekker voor je pauze of voor het einde van de werkdag.

3. Organiseer eenmaal per week een gezellige online meeting

In plaats van de wekelijkse vrijdagmiddagborrel is het nu de tijd om bijvoorbeeld met je collega’s een Kahoot quiz / pubquiz te organiseren. Voor collega’s met een autismeprofiel is het wenselijk dat deze meeting een programma bevat zodat ze weten wanneer wat plaatsvindt. Zomaar gezellig met elkaar chatten is voor de meeste van onze kandidaten niet wenselijk.

Bron: https://www.coronakrant.nl/

Gerelateerd