2 oktober 2019

Bedrijven uit de Kempen bouwen uitkijktoren in Tilburg: de Kempentoren

Het is niet zo verwonderlijk dat juist ondernemers uit de Kempen na de succesvolle realisatie van de Flaestoren op het landgoed de Utrecht in 2011 nu ook de Kempentoren in het Spoorpark in Tilburg bouwen. Een toren waar Kempische bouwers trots op zijn en die tot uitdrukking brengt waar samenwerking in de Brabantse Kempen toe kan leiden.
Het initiatief voor de bouw  van de Kempentoren, is volgens gedeputeerde Erik van Merrienboer iconisch voor hoe wij in Brabant en de Kempen te werk gaan! Erik van Merrienboer is bijzonder enthousiast over dit project van stad en ommeland die erdoor dichter bijeen komen “In de eerste plaats: het getuigt van lef en onconventioneel denken. In de tweede plaats is er de samenwerking van iedereen. Je komt hier met een goed idee, het wordt omarmd en de mouwen worden opgestroopt; het project wordt gewoon gerealiseerd. Ten derde lijkt het mij een manier om mensen te verbinden en dat is ook typisch voor hier.”
**
De Kempentoren
**De Kempentoren, een innovatief hightech ontwerp van Steef Luiten van Luiten-Smeulders architecten, zal het Spoorpark in Tilburg, het grootste burgerinitiatief in Nederland, nog meer uitstraling geven én zal door haar naam de Kempen nadrukkelijker op de kaart zetten en de stad verbinden met de regio. De Kempentoren is met een hoogte van 35 meter bijna twee keer zo hoog als zijn kleine broertje in de Utrecht. De betonnen fundering voor de toren werd in het voorjaar al gerealiseerd door aannemersbedrijf J.A. van Gisbergen en bouwbedrijf Gebroeders Van Gisbergen uit Hooge Mierde. De afbouw van de toren door  Reijrink Staalconstructies en houthandel Van Dal start op maandag 30 september. Op zaterdag 7 december wordt de toren feestelijk geopend.

**Maakindustrie
**De sterke maakindustrie met het accent op innovatie productie en toelevering speelt een belangrijke rol in de Brabantse Kempen. De ontwikkeling van deze sector heeft de regio in de afgelopen decennia een hoog welvaartsniveau gebracht. Vanuit de hoogwaardige maakindustrie en duurzame agrosector levert de regio vanuit haar verbindende kracht en coöperatieve handelsgeest vandaag de dag innovatieve producten in een grotere productieketen op nationaal en internationaal niveau.

**Samenwerken en verbinden
**De Kempentoren een icoon voor Brabant en de maakregio de Brabantse Kempen past helemaal bij Kempisch ondernemerschap. De Brabantse Kempen is een regio die eigen identiteit koestert. De regio is zich bewust van de grenzen, maar juist daardoor ook van de waarde die daar buiten ligt. De Kempen ziet en erkent het economisch profijt dat buiten de regio te behalen is. Is het toeval dat de Kempen in vroegere jaren al bekend stond om de handel over de grens? Handel zit in de genen.

Deze handelsgeest is terug te zien in de Kempische industrie. Kempische producten zijn vaak onderdeel van eindproducten die buiten de regio worden gemaakt. De metaalindustrie is sterk vertegenwoordigd. Het betekent dat veel bedrijven toeleveranciers zijn en daarmee sterk zijn gericht op samenwerking. Veelal met bedrijven buiten het gebied.

Samenwerking is een kenmerk dat ook als cultureel kenmerk veel wordt genoemd en verband houdt met de gemeenschapszin die het gebied in de ogen van veel mensen binnen en buiten de regio karakteriseert. Samenwerking is ook een kenmerk van het een economisch productieproces

meer weten over gemeenten? Klik dan op de volgende link

Gerelateerd