27 augustus 2019

Acteren in de logistieke Champions League

Van den Bosch Transporten en BUAS op zoek naar logistieke parels

Van den Bosch Transporten groeit hard. De activiteiten van de specialist in intermodaal bulktransport breiden zich verder uit en de groei van het personeelsbestand is navenant. Met andere woorden: het Erpse familiebedrijf heeft mensen nodig. Maar waar vind je die? En hoe zorg je dat de logistieke toptalenten voor je kiezen? Het antwoord schuilt onder meer in de samenwerking met opleidingsinstituten, zoals BUAS.

De relatie tussen Van den Bosch en de Breda University of Applied Sciences (voorheen bekend als NHTV) bestaat al geruime tijd. Michiel van Kessel, Director Staff Services bij Van den Bosch: “We focussen in ons personeelsbeleid sterk op jonge talenten. Net afgestudeerde mensen passen vaak perfect bij het Van den Bosch-DNA. We zijn een familiebedrijf, wat betekent dat we professioneel zijn als het moet, maar informeel als het kan. We houden van aanpakken en doen dat in internationaal perspectief. Onze containers gaan immers letterlijk de hele wereld over.”

Investeren in studenten

Om talenten te binden, gaat Van den Bosch verder dan ‘studenten afvangen aan de poort’. Michiel: “Wij geloven veel meer in partnerschappen. Dat betekent dat we al investeren in studenten vanaf het eerste leerjaar. Gastcolleges, stages, bedrijfsbezoeken, onderzoeken begeleiden… Om een échte relatie op te bouwen, moet je vanaf het begin betrokken zijn. Natuurlijk geeft ons dat nog steeds geen garanties, maar de praktijk wijst uit dat young potentials met wie we al een band hebben, na hun afstuderen eerder geneigd zijn om te kiezen voor een carrière bij Van den Bosch.”

Logistieke toppers

De aanpak van Van den Bosch werkt prima, stelt Eric Hopstaken, senior lecturer aan de BUAS (academie stedenbouw, logistiek en mobiliteit). “We hebben met meerdere bedrijven een zogenaamd ‘roadmap partnership’. Het mooie aan Van den Bosch? Het is een modern, vooruitstrevend bedrijf dat concurrenten het liefst twee stappen voor is. Ook de Brabantse mentaliteit spreekt me aan. Van den Bosch is open, eerlijk en recht voor zijn raap, maar altijd vanuit oprechte intenties. Voor ons als universiteit levert deze samenwerking veel op. Dankzij de input uit de praktijk weten we bijvoorbeeld precies welke competenties onze uitstromende studenten moeten hebben. Zo werken we samen gericht aan de logistieke toppers van de toekomst.”

Intermodaal transport

Het speelveld waarop Van den Bosch zich begeeft, is in de voorbije decennia behoorlijk veranderd. Van een traditionele wegvervoerder heeft het bedrijf zich in vijftien, twintig jaar geëvolueerd tot een internationale dienstverlener op het gebied van logistiek en supply chain management. De behoefte aan chauffeurs en monteurs zal altijd blijven, maar de vraag naar hbo- en universitair opgeleide medewerkers stijgt snel. Michiel: “Masterplanners, fleetplanners, countryplanners, logistic engineers… We hebben ze keihard nodig. We hebben het over zware functies, die niet zomaar iedereen kan invullen. Van den Bosch speelt in de Champions League van de logistiek. Omdat we mondiaal opereren, maar ook op het gebied van bijvoorbeeld onze geavanceerde IT-systemen. Neem FreightInsight, een track & trace-systeem voor onze opdrachtgevers waarmee we logistieke efficiëntie naar een ongekend hoog niveau tillen.”

Neusje van de zalm

BUAS speelt in op die behoefte. Dat doet het via een talentenprogramma, waar de beste studenten aan het einde van het tweede leerjaar voor worden uitgenodigd. Eric: “We hebben het dan over het puntje van het neusje van de zalm, over studenten die koste wat het kost dat zesje willen omdraaien en er een negen van willen maken. Samen met externe recruiters brengen we hun competenties en talenten in beeld. Daarna gaan de studenten het veld in, liefst bij onze roadmap-partnerbedrijven. Daar werken ze aan een persoonlijk ontwikkelplan en volgen ze workshops en opleidingen op allerlei gebieden. Denk naast de logistieke inhoud aan leadership skills, projectmanagement, Lean Six Sigma, enzovoorts.”

Dynamiek als uitdaging

Michiel besluit: “De logistieke wereld evolueert razendsnel. We zoeken mensen die dat tempo en die intensiteit niet alleen bij kunnen benen, maar die de dynamiek als een uitdaging zien om het morgen nóg beter te doen dan vandaag. Extra handjes, die vinden we zelf wel. De mensen die voortkomen uit het partnerschap met BUAS zijn de nieuwe parels aan onze kroon.”