Ga terug

25 maart 2020

Corona

‘Aanscherping coronamaatregelen kabinet schept meer duidelijkheid’

Het kabinet heeft maandagavond 23 maart bekendgemaakt een aantal maatregelen aan te scherpen in verband met het coronavirus. Deze maatregelen raken ook ondernemers. Zo worden onder meer kappers, schoonheidssalons en nagelstudio’s – de zogenoemde contactberoepen – per direct gesloten tot 6 april om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland is het goed dat er nu duidelijkheid is voor deze ondernemers. ‘Op deze manier kunnen ze hun werknemers en hun klanten beschermen en een beroep doen op de beschikbare regelingen. Al blijft het wrang en hard als je je zaak dicht moet doen.’

Harde boodschap

Voor de evenementenbranche, de cultuursector en bijvoorbeeld de tentenverhuurders had het kabinet een harde boodschap: alle bijeenkomsten en events worden verboden tot 1 juni (in plaats van 1 april, en geldt er ook geen maximum meer van 100 personen. VNO-NCW en MKB-Nederland: ‘Dit heeft een enorme impact op deze sectoren en we vragen de overheid het uiterste te doen om alle ondernemers en zzp’ers te ondersteunen.’

1,5 meter afstand

Ook kondigde het kabinet aan dat er snel aanvullende afspraken komen voor winkels, om naleving van de adviezen van de deskundigen te verbeteren. Zo worden mensen verzocht zoveel mogelijk alleen te winkelen en ook in de winkels echt de 1,5 meter afstand aan te houden. VNO-NCW en MKB-Nederland hebben de afgelopen dagen intensief overleg gevoerd met de overheid en met de detailhandel. ‘Er is een protocol in de maak om ervoor te zorgen dat mensen verantwoord kunnen blijven winkelen. De nieuwe afspraken worden de komende dagen verspreid onder de winkels’, aldus de ondernemingsorganisaties.

Markten blijven open

De horeca blijft voorlopig tot 6 april gesloten. Na 6 april wordt bekeken welke maatregelen moeten worden voortgezet. Casino’s vallen vanaf nu onder dezelfde maatregel als eet- en drinkgelegenheden en sluiten per 24 maart 2020. Markten blijven voorlopig toegestaan omdat deze op sommige plekken in het land een essentieel onderdeel van de voedselketen zijn. Wel moeten gemeenten en marktmeesters kijken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat voldoende afstand gewaarborgd is.

Noodverordening

De overheid wil bestaande maatregelen beter kunnen handhaven. Daarom krijgen burgemeesters de mogelijkheid om via een noodverordening makkelijker en sneller op te kunnen treden. Burgemeesters kunnen specifieke locaties sluiten, zoals parken, stranden en campings. Er kunnen ook boetes worden opgelegd.

Bron: https://www.vno-ncw.nl/

Gerelateerd