Partner

5 december 2022

7 valkuilen bij het kopen van een huis in Spanje

Nu de Spaanse huizenmarkt steeds meer in populariteit toeneemt, komen ons helaas ook verhalen ter ore van misstanden bij het aankopen van een woning in Spanje. Het is, zeker bij het aankopen van vastgoed in het buitenland, ongelooflijk belangrijk om goed voorbereid te zijn en met name om goed begeleid te worden. Om u van enkele van deze misstanden te behouden, leest u hieronder de 7 meest gemaakte fouten bij het aankopen van een woning in Spanje:

1. Het papierwerk is niet in orde gemaakt
Er zijn bepaalde documenten die u nodig heeft om een woning in Spanje te kopen en die bijvoorbeeld nodig zijn om een bankrekening te openen. Het eerste dat u moet doen is een NIE-nummer verkrijgen die vereist is voor vrijwel elke grote transactie of officiële procedure in Spanje. Een NIE-nummer is uw buitenlandse ID-nummer en het verkrijgen ervan is vrij eenvoudig als u weet hoe dit in zijn werk gaat.

Zodra u uw buitenlandse ID-nummer heeft, kunt u een bankrekening openen die ook essentieel is voor het kopen van een huis in Spanje. Zonder een bankrekening kunt u geen hypotheek afsluiten of de benodigde bijkomende kosten betalen. Dit brengt ons tevens op het tweede punt.

2. Er wordt geen rekening gehouden met bijkomende kosten
Bij het kopen van onroerend goed in Spanje moet u er rekening mee houden dat u niet alleen de prijs betaalt waarvoor het onroerend goed wordt geadverteerd. Hoewel u een woning heeft gevonden die goedkoop lijkt, moet u rekening houden met bijkomende kosten en uiteraard af te dragen belastingen. Mensen hebben ook vaak de neiging om hypotheeklasten te vergeten. Hoewel de hypotheekrente in Spanje nog steeds lager dan in Nederland is, zijn dit wel kosten waar u rekening mee moet houden. Sommige banken in Spanje eisen ook dat u een extra verzekering afsluit bij uw hypotheek. Voor niet-ingezetenen en wanneer u een tweede woning koopt, is het niet mogelijk om het hele bedrag te financieren. Het is daarom erg belangrijk om u goed te laten informeren door een hypotheekadviseur gespecialiseerd op de Spaanse markt.

3. Niet genoeg onderzoek naar de woning/grond doen
Dit is een valkuil die gemakkelijk kan worden vermeden als u uw due diligence doet of laat doen. Als koper van het onroerend goed is het aan u om een bevredigend onderzoek naar het onroerend goed uit te voeren: als u dit niet doet, kunt u in de gebruikelijke valkuil terechtkomen dat u een woning koopt dat uitgebreid moet worden gerenoveerd of andere onverwachte extra kosten met zich meebrengt. Om u te helpen uw vastgoedonderzoek uit te voeren, dient u de volgende vragen te stellen:

● Moet het pand gerenoveerd worden?

● Zijn er al uitgevoerde werkzaamheden legaal afgerond en zijn er certificaten voor deze werkzaamheden?

● Heeft u toegang tot de stedenbouwkundige archieven van het onroerend goed?

● Liggen de juiste vergunningen op het pand en op het stuk grond?

4. Het contract niet lezen
Een onroerend goed is een enorme investering, dus u geen stappen zetten, tenzij u volledig begrijpt waartoe u zich verbindt. Om deze reden moet u al het papierwerk en de documenten die u tijdens het koopproces ontvangt, grondig lezen en begrijpen. Wanneer uw documenten in het Spaans zijn uitgegeven, moet u deze laten vertalen. Wij adviseren tevens om de diensten van een advocaat in te huren die kan helpen bij elke stap van het aankoopproces.

5. Geen onderzoek naar de locatie
Als u geen frequente bezoeker van Spanje bent, kan het zijn dat u moeite heeft om te weten of de door u gekozen woning zich op een gewenste locatie bevindt. U zou best verliefd kunnen worden op een huis, maar als het niet in de buurt van een school, horeca, supermarkt of andere voorzieningen is, hoe gemakkelijk is het dan om erin te wonen? Onderzoek naar de locatie van de woning, en het gebied waarin het zich bevindt, is essentieel.

6. Geen beslissing durven maken
Dit klinkt misschien als een niet veel voorkomende valkuil, maar in de huidige markt is het belangrijk om koopklaar te zijn wanneer u afreist naar Spanje om woningen te bezichtigen. Door de grote vraag naar Spaans vastgoed kan het voorkomen dat u een woning ziet die aan al uw wensen voldoet, maar dezelfde woning een maand later verkocht is. Het is dus des te belangrijker dat u in Nederland, voordat u naar Spanje vertrekt om te bezichtigen, al helemaal voorbereid bent en financieel koopklaar bent, zodat u in Spanje direct een beslissing kunt maken.

7. Geen professionele begeleiding inschakelen
Alle bovenstaande punten zijn gemakkelijk te voorkomen door de juiste begeleiding in te schakelen. Het inschakelen van de juiste makelaar behoedt u voor alle bovengenoemde punten en zorgt ervoor dat u in contact wordt gebracht met een gerenommeerde advocaat, notaris etc. Kopen aan de Costa is een collectief van gerenommeerde Nederlandstalige makelaars, hypotheekadviseurs en andere partners die al jaren actief zijn in Spanje. Via Kopen aan de Costa weet u dus zeker dat u altijd de juiste begeleiding krijgt. Daarnaast zijn er in Nederland adviseurs werkzaam, die vrijblijvend bij u langs kunnen komen voor een adviesgesprek, om al uw vragen te beantwoorden. Neem een kijkje op; www.kopenaandecosta.nl.