Ga terug

7 oktober 2019

5 vragen en antwoorden over elektrische auto’s

  • SEAT heeft zes nieuwe plug-in hybrides en elektrische modellen op stapel staan

  • Europese Commissie: “In 2030 heeft 40% van nieuwe voertuigen ultralage emissie”

Wat is het verschil tussen een hybride en een plug-in hybride? Wat is de actieradius van een elektrische auto? Waar kan ik deze opladen? De elektrische auto wint steeds meer terrein, maar roept bij de consument ook nog altijd veel vragen op.

1. Welke soorten elektrische auto’s zijn er?

Er zijn auto’s die deels elektrisch rijden en auto’s die volledig elektrisch zijn. Een hybride combineert een verbrandingsmotor met een elektromotor, waarbij de accu wordt opgeladen door regeneratie van remenergie. Bij een plug-in hybride kan de accu ook worden opgeladen via een extern laadpunt. De volledig elektrische auto heeft alleen een elektromotor, het opladen van de accu’s kan alleen aan een stopcontact of laadpunt. Voor 2030 heeft de Europese Commissie als doelstelling dat 40% van alle nieuwe voertuigen maximaal 50 gram CO2 per kilometer uitstoot.

2. Waar kan een elektrische auto worden opgeladen?

Naar schatting staat 70% van alle laadpunten op privéterrein of bij bedrijven en kantoren. Het netwerk van openbare laadstations groeit echter met de dag. In de EU zijn nu zo’n 100.000 laadpunten. De EU wil dat aantal in 2025 hebben uitgebreid naar 2 miljoen.

Ook de laadsnelheid van elektrische auto’s neemt snel toe. Voor een actieradius van 420 kilometer kan de SEAT el-Born in slechts 47 minuten worden opgeladen. Volgend jaar worden in Europa 400 snellaadstations (350 kW) geopend, met een tussenliggende afstand van 120 kilometer.

3. Hoe groot is de gemiddelde actieradius?

Met de hedendaagse accu’s is een actieradius van 200 tot 400 kilometer mogelijk. De SEAT el-Born kan 420 kilometer afleggen op één acculading. In tegenstelling tot auto’s met een benzine- of dieselmotor, verbruiken elektrische auto’s in de stad minder energie. Josep Bons, hoofd elektrische en elektronische ontwikkeling bij SEAT: “Momenteel werken we aan nieuwe modellen waarbij, afhankelijk van de behoefte, uit verschillende reikwijdten gekozen kan worden.” Tussen nu en het voorjaar van 2021 presenteert SEAT zes nieuwe plug-in hybrides en elektrische modellen.

4. Is een elektrische auto geheel emissievrij?

De elektrische auto rijdt emissievrij. Berekend over de gehele levenscyclus van het voertuig, veroorzaakt deze 17 tot 30 procent minder emissies dan met een auto op benzine of diesel. Door bij te laden met groene stroom, zoals wind- en zonne-energie, zijn de emissies bijna 90% lager.

5. Is een elektrische auto duurder dan een gewone auto?

SEAT en de Volkswagen Group willen de elektrische auto toegankelijk maken voor ‘voor miljoenen mensen, in plaats van miljonairs’. Technologische ontwikkelingen drukken de prijs van elektrische voertuigen. De laatste 10 jaar is een accu bijvoorbeeld 80% goedkoper geworden.

De prijs van stroom is veel lager dan die van benzine en diesel. Ook het onderhoud van een elektrische auto is veel goedkoper. In veel landen wordt de verkoop van elektrische auto’s gestimuleerd door subsidies en belastingvoordelen. In veel grote steden kan met een elektrische auto bijvoorbeeld ook gratis worden geparkeerd.

Meer weten over mobiliteit? Klik dan op de volgende link

Gerelateerd