3 augustus 2022

5 tips om succesvol te ondernemen

Iedereen kan ondernemer worden. Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel is immers zo geregeld. Maar niet iedereen kan succesvol ondernemer worden. SkillsTown-oprichter Hans Schuurmans lukte het wel. Hij geeft vijf tips om succesvol ondernemer te worden.

Na verschillende bedrijven groot te hebben gemaakt (van data security tot thuiszorgwinkel) is Hans Schuurmans nu eigenaar en CEO van de grootste online opleider van Nederland: SkillsTown. Eén van de opleidingen die SkillsTown aanbiedt heet ‘Succesvol ondernemen kun je leren en wordt (deels) gegeven door Schuurmans zelf. In dit artikel licht hij vast een tipje van de sluier op en geeft hij vijf tips om succesvol ondernemer te worden.

1. Heb lef en geef niet op
Net als bij topsport helpt het volgens Schuurmans ook bij ondernemen als je over bepaalde eigenschappen beschikt of jezelf hierin traint. “De belangrijkste eigenschap is dat je gedreven bent in wat je leuk en belangrijk vindt. Ikzelf ben eigenlijk in alles wat ik doe heel gedreven, zelfs als ik een spelletje doe wil ik daar goed in zijn. En dat heeft me in mijn ondernemerschap zeker geholpen. Want ook daarin wil ik nog steeds beter worden en me blijven ontwikkelen met als gevolg dat het me steeds beter afgaat.”

Wat overigens niet wil zeggen dat het hem gemakkelijk afgaat. “Absoluut niet, er is bij mij ook veel niet of niet meteen gelukt. Net als bij het beklimmen van een berg kom je bij ondernemen ook altijd obstakels tegen onderweg. Dat is niet erg, als je er maar van leert en je er niet door uit het veld laat slaan. Dat is meteen de tweede eigenschap die goed van pas komt bij het ondernemerschap: doorzettingsvermogen. Geef niet op als het anders loopt dan gehoopt, maar leer ervan en stel je plannen bij.”

Als laatste eigenschap noemt Schuurmans dat een flinke dosis lef de kans op succes ook vergroot. “Durf fouten te maken en dingen uit te proberen, daar kun je alleen maar van leren. En durf ook te beginnen met ondernemen, je kunt heel lang wachten op het ‘juiste’ moment, maar je kunt ook gewoon beginnen!”

2. Sta open voor feedback
Als startend ondernemer of zzp’er heb je meestal geen collega’s waarmee je kunt overleggen. Toch is het volgens Schuurmans belangrijk om een sparringspartner te hebben. “Dat kan bijvoorbeeld ook een klant zijn of een concullega. Maar zorg er te allen tijde voor dat je je ideeën tegen iemand aan kunt houden en feedback krijgt.” Hiermee wil hij niet zeggen dat je deze feedback of adviezen altijd op moet volgen. “Jij bent en blijft degene die de beslissingen neemt en daar moet je altijd volledig achter staan, maar blijf ook openstaan voor de mening van anderen.”

Met die anderen bedoelt Schuurmans onder andere je klanten, oftewel de markt. “De markt heeft altijd gelijk. Jij kunt wel denken dat je een geweldig product hebt, maar als de markt het niet hoeft houdt het toch echt op. Ik zeg ook altijd dat mijn innovatie-afdeling uit zeventien miljoen mensen bestaat: heel Nederland dus. Want zij geven aan wat ze willen en waar behoefte aan is, niet ik.”

3. Maak een realistisch businessplan
Schuurmans krijgt regelmatig de vraag om de ideeën of businessplannen van andere (toekomstige) ondernemers te bekijken: “Dat doe ik graag, maar wat me vrijwel altijd opvalt is dat mensen te optimistisch zijn wanneer het gaat om de resultaten en omzet van het eerste jaar. Dit valt in de praktijk namelijk bijna altijd tegen. Dus als iemand verwacht in het eerste jaar een ton om te zetten, zeg ik: maak daar eerst maar vijfentwintig duizend euro van, dat is een stuk realistischer. Optimisme is in principe goed, maar als het om dit soort voorspellingen gaat kun je echt beter wat voorzichtiger en realistischer zijn. Ik adviseer ze ook altijd om met anderen uit dezelfde branche praten, dit weten precies wat wel en niet haalbaar is.”

4. Doe de check: Know, Like, Trust
Gedurende zijn lange loopbaan als ondernemer (hij startte zijn eerste zaak nog voor zijn dertigste) ontwikkelde Schuurmans een eigen businessmodel dat op elke branche en onderneming toepasbaar is: het know-, like-, trust-model. In de opleiding ‘Succesvol ondernemen kun je leren’ komt deze theorie uitgebreid aan bod, hier in het kort:

Know staat voor dat mensen van je bestaan af moeten weten, ze moeten je eerst kennen om klant te kunnen worden. Grote bedrijven hebben natuurlijk budget om advertenties in te kopen, maar als beginnend ondernemer heb je dat nog niet. Ik heb verschillende tips en trucs om met heel weinig geld toch goed vindbaar te zijn.”

Like gaat erover dat mensen je leuk moeten vinden en een klik moeten voelen om klant bij je te worden. Dit geldt in real life, maar ook online. Want ook bij jouw online presentatie krijgen mensen wel of geen goed gevoel. Hierbij speelt het kiezen van de juiste doelgroep ook een belangrijke rol. Je kunt niet door iedereen leuk gevonden worden, dus is het belangrijk om goed te weten tot wie je je richt. Ook hiervoor geef ik tips tijdens de opleiding.”

“Tot slot is trust natuurlijk een heel belangrijke, want pas wanneer mensen je vertrouwen en het gevoel hebben dat ze bij jou in goede handen zijn, zullen ze klant worden. Maar hoe bereik je dit als je bijvoorbeeld alleen online producten of diensten aanbiedt?”

5. Volg de opleiding bij SkillsTown (gratis!)
Tijdens de opleiding Succesvol ondernemen kun je leren van SkillsTown krijg je nog veel meer tips en adviezen van Schuurmans zelf. Dit is een blended opleiding wat inhoudt dat een deel online zelfstudie is, maar er ook een praktijkgedeelte plaatsvindt. Dit praktijkgedeelte bestaat uit een heisessie met een groep van acht tot tien ondernemers. Aan het eind van de dag gaan alle deelnemers met een concreet plan naar huis, waarmee ze direct aan de slag kunnen.

Een leuke bijkomstigheid is dat de overheid per 1 september weer nieuw STAP-budget beschikbaar stelt om leren te stimuleren. Door hier gebruik van de te maken kun je deze opleiding zelfs kosteloos volgen! Er is beperkt budget beschikbaar dus wacht niet te lang met aanmelden.

Naast de opleiding Succesvol ondernemen kun je leren, biedt Skillstown nog negen topopleidingen aan die je met STAP-budget kosteloos kunt volgen. Bekijk het aanbod hier.