20 september 2022

Innovatie & Duurzaamheid

4x4electric is klaar voor hun duurzame expeditie naar Zuid - Afrika

Dare to go electric-De expeditie auto is gereed voor 40.000km, 100% elektrisch

De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan de expeditie auto van4x4electric. Maarten van Pelen Renske Cox hebben alle voorbereidingen getroffen en zijn klaar voor de pre-expeditie die 20 september van start gaat. De pre-expeditie is speciaal bedoeld om alle technieken te testen in verschillende situaties. Denk aan de laadtechniek om de auto direct met zonnepanelen op te laden, de zonnepanelen op de auto waarmee ze een losse accu van stroom voorzien voor de koelkast, inductie kookplaten airco, en natuurlijk de kampeerset-up. Zo weten zij zeker dat alle kinderziektes eruit zijn wanneer zij aankomen in Afrika, want dan begint het echte avontuur!

Geheel nieuwe laadtechniek
Samen met Venema e-mobility ontwikkelde 4x4electric een geheelnieuwe laadtechniek. 60 flexibele lichtgewicht zonnepanelen van DAS Energy worden uitgelegd in een veld. Met enkel een omvormer, zonder tussenkomst van een extra accu, wordt de accu van de auto met gelijk stroom opgeladen. Off-grid een voertuig opladen vanuit een accu, dat wordt vaker gedaan. Echter zonnepanelen als energiebrongeven geen constante hoeveelheidstroom af. Daarom moest hier een speciale omvormer voorontwikkeld worden die communiceert met de auto. Samen met Tilbox ontwikkelde 4x4electric een ladensysteem opmaat in de auto om de 60 panelen compact en lichtgewicht op te bergen. Tevens ontwikkelde zij samen een behuizing voor het laadsysteem van Venema e-mobility, evenals een extra dakkoffer van 200 liter op de auto om kleding en overige persoonlijke artikelen in op te bergen.

Eerste productieauto die omgebouwd is tot zonneauto
Samen met Mito Solarplaatste 4x4electric zonnepanelen op maat op de motorkap, daktenten-koffer. Met deze zonnepanelen laden zij de12 volt accu van de auto op, evenals een losse 2kilowattuuraccu inde auto om mee te koken en de koelkast van stroom te voor zien. Mito Solar maakt de zonnepanelen voor zonneauto ’sen-boten. Een standaard productie auto voorzagen zij nog niet eerder van hun handgemaakte panelen, nu blijkt dat ook hier kansen liggen.

Watersysteem dat rivierwater zuivert
Om te voorkomen dat Maarten en Renske telkens plasticflessen drinkwater aan moeten schaffen, ontwikkelde zij een watersysteem dat rivierwater in een watertank pompt nadat dit gefilterd is. Zo kunnen zij duurzaam voorzien in hun drinkbehoefte en kunnen zij ook altijd douchen bij de auto.

EV voor overlanding
Om voorbereid te zijn op de uitdagingen die een overlanding expeditie met zich meebrengt, heeft4x4electric daarnaast een koelkast, all-terrainbanden, een lier, sand tracks, compressor en krik geïnstalleerd in de auto. Tot slot is de auto nog deze week met5centimeter verhoogden voorzien van stugger veren.

Bekijk de expeditie auto met eigen ogen Wil je Maarten en Renske graag ontmoeten en de expeditie auto eens goed bekijken? Gedurende 3,weken reizen zij door Nederland;
20 september – Start van de Dutch Tour bij hoofdsponsor Geelen Counterflow
21 september – Bezoek aan ZigZagSolar Sittard
22september–testdag laadtechniek
23 t/m 25 september–EV Experience op Circuit Zandvoort
26 september-Liber Terra Geestmerambacht in Koedijk
29 september-Van Den Brug in Heereveen
30 september–Landgoed de Camping in ’t ZandBezoek aan Jan Terlouw en Annette Mul
5 oktober-Congres NKC Beter op Kampeerreis in Utrecht
6 oktober–Wildlife Film Festival in Rotterdam
8 en 9 oktober–Kampeer en Caravan Jaarbeurs in Utrecht

4 november start de officiële expeditie bij hoofdsponsor Geelen Counterflow

Volg het avontuur
Je kunt de avonturen van Maarten en Renske volgen via Instagram, LinkedIn, YouTube en hun website. Heeft u een vraag of ziet u kansen voor samenwerking?

Maarten van Pel,
maarten@4x4electric.com,
06 220 83 750
Renske Cox,
renske@4x4electric.com,
06 575 87 920