Partner

19 juli 2021

400.000 nieuwe bomen tegen klimaatverandering

Enorme ambitie gemeente Eersel

Verscholen in de Brabantse Kempen ligt de mooi groene gemeente Eersel met een kleine 20.000 inwoners. Een groene gemeente dus, die de komende tien jaar nog groener gaat worden. Met het ambitieuze Plan Bos & Boom wil de gemeente de komende 10 jaar 400.000 extra bomen gaan planten. De verantwoordelijk wethouder Kraaijeveld wil graag dat Eersel ook in de toekomst groen blijft, maar daar is het niet alleen voor bedoeld. “Bomen slaan broeikasgassen (CO2) op en leveren daarmee een bijdrage aan de energietransitie. Bovendien helpen bomen ons met het tegengaan van de gevolgen van klimaatverandering. Twee belangrijke opgaven waar we allemaal mee te maken krijgen,” aldus de wethouder.

400.000 bomen
In de komende 10 jaar wordt alles uit de kast getrokken om 400.000 nieuwe bomen te planten. Dat is bijna 200 voetbalvelden vol met bomen. Met recht een enorme ambitie. Er worden niet alleen nieuwe bossen aangeplant, want op allerlei terreinen wordt de aanplant van nieuwe bomen gestimuleerd. De gemeente gaat het landschap versterken met bomen, bossen vergroten, de omgeving groener maken rondom iedere kern van de gemeente en er komen meer bomen langs wegen en in parken.    

 Bomen helpen bij klimaatverandering
“Met al deze nieuwe bomen wordt het nog prettiger om in onze gemeente te wonen, te werken en te recreëren”. Maar dat is niet het enige voordeel. De warmere zomers, grote droogte en de extremere buien hebben nu al impact op onze omgeving. Het zorgt ervoor dat we vooruit moeten kijken”, aldus Kraaijeveld. Bomen helpen bij klimaatverandering. Ze leggen CO2 vast en zorgen voor koelte op hete dagen. Bovendien werken bossen als een spons. Bij piekbuien nemen ze water op wat ze daarna weer langzaam afgeven. En niet onbelangrijk: ook de natuur heeft er baat bij. Een boom is vaak al een ecosysteem op zich. En dat draagt dan weer bij aan de biodiversiteit van de natuur. De gemeente hoopt op deze manier op een positieve manier een bijdrage te leveren aan andere grote uitdagingen.  

Ambitie waarmaken
Eersel gaat dit niet alleen doen. Andere overheden zoals het waterschap en de provincie werken ook mee, maar ook particulieren worden gestimuleerd om meer bomen te planten. De gemeente  gaat boompjes uitdelen, maar ook de subsidieregelingen verruimen. Verder moet je in Eersel voor een verleende kapvergunning drie nieuwe bomen terug planten. In samenwerking met Treesforall wordt een proef gestart. Inwoners of bedrijven kunnen via deze stichting een donatie doen voor de aanplant van nieuwe bomen in de eigen gemeente. Alles om in de termijn van 10 jaar deze ambitie ook écht waar te maken.