‘De mens is een gezelschapsdier, zeker ook in business’

Afbeelding

Rick Polman, directeur Van der Valk Hotel Eindhoven

Dagelijks bezoeken honderden mensen Hotel Van der Valk Eindhoven om elkaar in levenden lijve te treffen en zaken te doen. In de congres- en vergaderaccommodaties van het hotel, verdeeld over vier etages, is het elke dag een drukte van jewelste. Zakendoen is een sociaal intensieve aangelegenheid en bij Van der Valk snappen ze dat als geen ander.

Dit jaar viert Van der Valk Eindhoven zijn vijftigjarig jubileum. Rick Polman, directeur en 4e generatie familie Van der Valk, geniet iedere dag weer als hij rondgaat in zijn hotel waar gasten zich onmiddellijk thuis voelen. 

Wat maakt het vak van hotelier mooi voor jou?

Rick lacht en maakt een groot gebaar waarmee hij wil zeggen: alles wat je hier ziet! 

Alles?

Zo zou ik het wel willen zeggen. Vooral de mensen. Onze medewerkers en onze gasten natuurlijk. We geven invulling aan duizenden details om iedereen hier een goed gevoel te geven. Alles moet kloppen, gastvrijheid zit in ons DNA. Of je hier nu komt vergaderen of overnachten, voor een zakelijk verblijf of juist in je vrije tijd met je gezin. We willen dat iedereen zich hier thuis voelt en graag terugkomt.

Het hotel bestaat dit jaar 50 jaar, hoe is het ooit begonnen?

De wens van stamvader Martinus van der Valk was dat al zijn kinderen een eigen zaak zouden hebben waarmee ze in hun onderhoud konden voorzien. Van origine zijn we dus eigenlijk een restaurantbedrijf. Totdat Gerrit, de zoon van Martinus, naar Amerika ging en daar de hotellerie ontdekte. Met name de motels en American diners fascineerden hem. In Nuland verscheen het eerste motel met restaurant. Enige tijd later, nu 50 jaar geleden, werd het Van der Valk Hotel in Eindhoven gebouwd. 

Maar Nederland is geen USA

Dat klopt, vroeger niet en nu nog steeds niet. Vandaag vind je in Nederland, in de provincie buiten de grote steden, hotels die hun weerga niet kennen. Die de allure hebben van een grootstedelijk hotel. Dat is uniek in de wereld. Onze familie heeft hier een grote bijdrage aan geleverd.

Het heeft te maken met onze infrastructuur, onze manier van werken, onze behoefte aan ambiance. Wij Nederlanders houden van gezelligheid en huiselijkheid. Een strakke organisatie die niet als zodanig aanvoelt.

Ik kom hier regelmatig en het is hier altijd druk

Ja, we zitten hier natuurlijk op een strategische plek in de stad, aan de snelweg, in het hart van Brainport. Daar spelen we maximaal op in. We horen bij de top van de Nederlandse zalenmarkt met de hoogste onderscheiding voor congres- en vergaderaccommodaties. Hotel Eindhoven beschikt over 26 vergaderruimtes inclusief een plenaire congreszaal van 1000 m2. Heb je een event met 2500 personen, dan kunnen wij dat uitstekend verzorgen.

Maar ik zie hier ook veel kleine teams en zzp’ers aan het werk

Vergaderingen worden steeds korter en efficiënter. Dat zie je hier gebeuren. Ik geloof niet in thuiswerken. De mens is een gezelschapsdier, zeker ook in business. Een afspraak via Teams, online, is niet bindend. Elkaar ontmoeten is zeer wezenlijk. Ideeën komen sneller tot leven, het leidt tot betere resultaten. 

We hebben hier een concept speciaal voor flexwerkers: 040 Seats & Offices. Met onder andere 5 sfeervolle kleine vergaderruimtes voor 1 tot 6 personen en daarnaast veel flexibele werkplekken. Met gezellige hoekjes en barretjes waar mensen elkaar voor en na de vergadering informeel spreken. Sollicitatiegesprekken, strategiebesprekingen, brainstormsessies: hier wordt hard gewerkt aan de toekomst, elke dag weer. 

Toch is het restaurant voor jullie ook nog steeds een belangrijke pijler

Iedereen kent ons à la carte restaurant Brasserie Martinus, maar we hebben nog twee andere restaurants in het hotel. OZZO Food & Drinks is onze trendy hotelbar waar je naast verrukkelijke cocktails ook terecht kunt voor verse sushigerechten, ambachtelijke huisgemaakte burgers of een malse steak. In restaurant Het Buffet bereiden onze koks à la minute de heerlijkste gerechten. 

Er zijn ondertussen enorm veel Van der Valk Hotels in binnen- en buitenland. Hoe zit jullie organisatie in elkaar?

Dan moet ik eerst wat context schetsen. Lang geleden hebben we bij Van der Valk een affaire met de FIOD gehad, veel mensen zullen zich dat nog herinneren. Een zwarte bladzijde die er letterlijk voor heeft gezorgd dat we als familie het roer hebben omgegooid. Daaruit zijn de familiestaken ontstaan met grotere en kleinere takken binnen de familie.  

Van der Valk Eindhoven behoort tot de Luiten Staak. Het kantoor van de holding bevindt zich in Waalre. Onze hotelgroep telt op dit moment 22 hotels, 3400 kamers en 1400 werknemers in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. 

Jullie hebben een formuleboek waarmee jullie in alle hotels een bepaald kwaliteitsniveau realiseren?

Nee, we hebben geen formule-boek. Het is gewoon een gezonde interne competitie wie het mooiste en beste hotel heeft. Onze ambitieuze inborst is een familiedingetje. We hebben allemaal hetzelfde gevoel voor kwaliteit en service en kijken graag bij elkaar in de keuken. Zo leren we van elkaar en blijven we op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van horeca.

Dat is de kracht van een familiebedrijf. We hebben veel vrijheid om te ondernemen en in te spelen op wat de regio vraagt. Soms is dat een zakenhotel en soms is dat, in Volendam bijvoorbeeld, een hotel dat zich meer op leisure richt. Maar we doen ook veel samen hoor: financiering, inkoop, internet, PR, het Valk Magazine, noem maar op. 

De samenstelling en uitbreiding van de familie is van strategisch belang?

Dat zou je zeggen, maar niet altijd. Als er geen familielid beschikbaar is hebben we ook goede capabele general managers. Komen er opportunities dan moeten we soms improviseren. Maar vaak is familie wel leidend. We hebben onlangs een nieuw hotel in Antwerpen geopend: Hotel Park Lane. Cas Polman, 5e generatie familie Van der Valk, voert daar de directie. 

Blijft Van der Valk Hotel Eindhoven ook in de familie?

Jazeker! Mijn oudste dochter Britt (28) is hier adjunct-directeur. Zij is zelfs hier in het hotel geboren. In haar jeugd hebben we haar gestimuleerd om vooral andere dingen te doen dan bijvoorbeeld studeren aan een hotelschool. Dat heeft ze ook gedaan met een dubbelstudie culturele antropologie en politicologie, maar het bloed kruipt ook bij haar waar het niet gaan kan. Ik heb ook nog een dochter van 9 jaar, zij is nog met heel andere dingen bezig. Gelukkig maar. 

Contactinformatie

Valk Exclusief Hotel Eindhoven-Best
Eindhovenseweg-Zuid
5683 PX
Best

+31(0)408000800info@eindhovenbest.valk.nlwww.valkeindhovenbest.nl

Contactpersoon