8 augustus 2023

Zorg en WelzijnLifestyle

Zo zit het met de waterkwaliteit op jouw vakantiebestemming “Daar loop je meer risico op bijvoorbeeld buikklachten”

Een verkoelend glaasje water uit de kraan tijdens je vakantie naar de zon of zelfs afkoelen in dat mooie riviertje. Maar hoe zit het eigenlijk met de waterkwaliteit op jouw vakantiebestemming? Saniweb zocht het voor je uit!

De zomervakantie is in volle gang en we gaan massaal op vakantie naar alle uithoeken van Europa. Maar hoe zit het met de waterkwaliteit op jouw vakantiebestemming? Jan Peter van der Hoek, expert op het gebied van waterkwaliteit, begint zijn verhaal met een opheldering als het om drinkwater gaat. “Allemaal de Europese Unie voldoet aan de Europese drinkwaterrichtlijn en is dus in principe veilig om te drinken. Uitzonderlijk anders wordt aangegeven op de plek zelf.

Uit de fles
Toch zie je in Zuid-Europese landen als Griekenland, Italië en Spanje vaak dat locals water uit flessen drinken, terwijl het kraanwater dus veilig is. “Het is veilig, maar smaakt soms wel naar chloor en dat kun je minder lekker vinden. Het is vaak vooral een kwestie van smaak en cultuur. In Nederland zijn we bijvoorbeeld heel erg gewend dat we water uit de kraan drinken. Vergeleken met de rest van Europa drinken Nederlanders gemiddeld dan ook het minste water uit flessen. Terwijl een mooie fles water op tafel in België juist gezien wordt als statussymbool.” 

Drinkwater op een afgelegen camping
In veel Europese landen moet je wel opletten bij plekken die niet op het drinkwaternet zijn aangesloten: drinkwater via bijvoorbeeld een drinkwaterput op de camping. “Voorlopig goed op. Deze punten worden minder gecontroleerd en dus loop je hier meer risico op bijvoorbeeld buikklachten. Dat geldt in alle Europese landen voor al het water dat niet door drinkwaterbedrijven wordt geleverd. Daar is een ander toezicht op die minder uitgebreid.”

Plons in het water
Het drinkwater is in Europa dus veilig te drinken. Maar hoe zit het met het zwemwater? “Het is belangrijk om naar het water te kijken, niet heel troebel is of stinkt. Dan moeten de alarmbellen wel afgaan. Of als je ziet dat er bijvoorbeeld algen in het water zitten, zou ik er niet gaan zwemmen. Ook daar kun je enorm ziek van worden. En kijk of er in de buurt afvalwater wordt geloosd in het water. Gebruik vooral je boerenverstand”, besluit Van der Hoek.

Het hele overzicht van de waterkwaliteit per Europees land is hier te vinden.

Over Saniweb
Saniweb is sinds 2009 de grootste online speler van Nederland en België op het gebied van sanitaire voorzieningen. Het bedrijf, gevestigd in Waalwijk, is onderdeel van de Mandemakers Groep. Saniweb is de plek waar de klant, thuis vanaf de bank, terecht kan voor het kopen van een complete badkamer, los sanitair of tegels. Het assortiment bestaat uit A-merken zoals Grohe, Villeroy & Boch, Ben Sanitair en Geberit. Saniweb is in 2021, 2022 en 2023 verkozen tot beste webwinkel van Nederland in de categorie 'badkamer en keuken'.