26 mei 2022

Sport

WORKOUT ON WHEELS MAAKT BRABANT GELUKKIGER DOOR SPORT

Sport toegankelijker maken voor mensen met een aandoening of beperking, dat is het doel! Niet iedereen heeft namelijk de mogelijkheid om naar de sportschool te gaan of deel te nemen bij een sportvereniging. Workout on Wheels biedt de uitkomst. Een mobiele sportschool die zorginstellingen bezoekt, om zo mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking de mogelijkheid te bieden om aan sport te doen. We spreken mede-initiatiefnemer Jeroen Derks die, samen met broer Frank, Workout on Wheels heeft opgericht.

De wow-mobiel zorgt voor lachende gezichten
Frank en Jeroen willen zoveel mogelijk mensen een positieve boost geven door in te zetten op fitheid en vitaliteit. De broers richten zich met name op mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking. Echter ervaart juist deze doelgroep vaak veel drempels om te gaan sporten. En dat is het moment dat Workout on Wheels in beeld komt. ‘Onlangs waren we bij een zorginstelling in Eindhoven en het enthousiasme spat er echt vanaf, heel gaaf! Een bewoner stapte op ons af en gaf aan: “Jullie komen tien keer naar ons toe, maar ik kan er helaas maar negen keer erbij zijn.” Hij baalde hier zichtbaar van en riep dat hij er alle keren bij wilde zijn. Ja dat enthousiasme… daar doe je het voor!’ aldus Jeroen.

Belang van bewegen is zo groot
Door veel te bewegen blijf je fit en gezond. Tijdens de pandemie de afgelopen jaren is dat nog duidelijker geworden. Ook Jeroen erkent het belang en geeft aan waarom Workout on Wheels zich focust op de doelgroep mensen met een beperking. ‘Mensen met een beperking ervaren vaak drempels wanneer het gaat om sportparticipatie. Zeker na de coronaperiode waarin veel mensen thuis stil hebben gezeten. De doelgroep is kwetsbaar en met onze sportschool op wielen, ook wel de ‘wow-mobiel’ genoemd, willen we de doelgroep structureel aan het sporten krijgen.’

Workout on Wheels maakt Brabant gelukkiger door sport
Het BrabantSport Fonds investeert in Workout on Wheels, omdat het project zich focust op een belangrijk maatschappelijk thema in Brabant; Brabanders met een aandoening of beperking meer in beweging brengen. ‘Dankzij het BrabantSport Fonds gaan we deze zomer naar 33 instellingen om de doelgroep in beweging te brengen. De investering vanuit het fonds zorgt ervoor dat we honderden mensen kunnen inspireren en motiveren om te bewegen’, geeft Frank aan. Het BrabantSport Fonds is trots om bij te kunnen dragen aan inspirerende projecten zoals Workout on Wheels, want Jeroen en Frank toveren met het project bij veel Brabanders een lach op het gezicht. Met sport maken we onze prachtige provincie gelukkiger én daarmee sterker!