31 maart 2022

blog

Will Smith passeert 60 miljoen volgers na uitdelen klap op Oscaruitreiking

Nederland raakt online niet uitgepraat; wereldwijde discussie over echtheid

Heel Nederland praat online over de opzienbarende rol van Will Smith tijdens de Oscaruitreikingen. Na een grap over zijn vrouw Jada Pinkett Smith betrad Smith het podium en gaf hij Chris Rock een klap in het gezicht. Ondanks zijn gedrag zag de mega-populaire acteur zijn volgers aantallen op Instagram stijgen met 245.693 mensen. Hiermee passeerde hij de 60 miljoen volgers, blijkt uit onderzoek van online marketing agency Seeders. 

Chris Rock kende online ook een succesvolle avond. Waar zijn gemiddelde aantal nieuwe volgers per dag op ruim 1.500 lag, kwamen hier sinds de Oscaruitreikingen 173.000 volgers bij op zijn bijna vijf miljoen ‘online-fans’. Opvallend is dat Jada Pinkett Smith haar aantal volgers op Instagram zag dalen. Bijna 2.000 mensen tikten op ‘unfollow’ bij de actrice.

Zoekopdrachten door het dak

Will Smith was maandagochtend de meest gezochte zoekterm op Google in Nederland. Ruim 200.000 mensen tikten de naam van de Amerikaanse acteur in de zoekmachine. Ook de zoekterm ‘Alopecia areata’ was een ‘snelle stijger’ op Google. Pinkett Smith kampt met deze aandoening waarbij iemand ineens te maken kan krijgen met haaruitval. Na het voorval bood Smith zijn excuses aan voor het incident.

Ook op Twitter raakt men niet uitgepraat over de Oscaruitreikingen. Over Will Smith werden al ruim vier miljoen tweets verstuurd. Ook de hashtag #WillandChris is populair. In Nederland werd deze hashtag al ruim 34.000 keer gebruikt.

Nederland heeft twijfels

Veel Nederlanders twijfelen echter over de echtheid van het voorval. De Oscars dalen namelijk al jaren in populariteit. Afgelopen jaar was er een daling van 58 procent van het aantal kijkers op de Amerikaanse zenders. Volgens velen is dit voorval een stunt om op deze manier wereldwijd weer aan populariteit te winnen. Iemand die hier niet over twijfelt is de Nederlandse cabaretier Jochem Meijer. Hij laat via Twitter zijn kritische nooit vallen. “Als een komiek zo’n onsmakelijke grap over mijn vrouw zou maken, zou ik ook overkoken”, schrijft hij. “Maar als je zo talentvol en humoristisch bent als Will Smith, had je uiteraard op een creatievere manier wraak moeten nemen. Geweld is, naar mijn mening, nooit de goede keuze.”