Partner

10 juli 2023

HRM

Werven als een vacature ontstaat? Dan ben je te laat!

Het piept en kraakt op de vaderlandse arbeidsmarkt. Vacatures staan vaak maandenlang open. Voor sommige banen wordt zelfs helemaal niet meer actief gezocht omdat de kans op een geschikte kandidaat bijna nihil is. Wat moet je doen om tóch in het hoofd te komen van mensen die een baan zoeken of die openstaan voor een switch? Hoe onderscheid je je van je collega’s? Kun je eigenlijk wel effectief werven?

Jazeker! Soulid uit Eindhoven heeft al heel wat bedrijven en organisaties op een breed terrein ondersteund bij de zoektocht naar hun merkidentiteit en positionering en een daarbij passende communicatiestrategie. In het uitgebreide dienstenpakket van Soulid, gevestigd op Flight Forum, is ook ruim aandacht voor arbeidsmarktcommunicatie. Lesley Kleef, directeur van Soulid, vertelt: “Hoe krijg ik de juiste mensen aan boord? Tja, die vraag horen we regelmatig. Iedereen vist in dezelfde vijver. Statistisch onderzoek laat daarnaast zien dat zo’n 65% van de nieuwe medewerkers ook weer heel snel van baan verandert. Heb je dus eindelijk iemand binnen en dan is die nieuwe kracht na een half jaar alweer weg.”

Tipje van de sluier
Met als doel kennis omtrent de actuele (online) arbeidsmarktcommunicatie te delen, organiseerde Soulid in samenwerking met het online marketingbureau Communiteers in het afgelopen voorjaar een inspiratiesessie ‘Effectief werven’. HR-consulenten, ondernemers en communicatieprofessionals schoven aan en hadden een uiterst interessante en waardevolle middag. Lesley Kleef: “Hoe val je op en hoe zorg je ervoor dat de mensen die je zoekt het idee krijgen ‘ja, dáár wil ik aan de slag!’ Dat is de kern van die middag. We hebben een voorbeeldcase die een aantal algemene zaken verduidelijkt en de deelnemers krijgen praktische tips & tricks en een stappenplan waarmee ze aan de slag kunnen.”

Waar staan we voor?
“Er is veel onderzoek gedaan naar de manier waarop je in de huidige markt het beste kunt werven”, vertelt Lesley. “Aangetoond is bijvoorbeeld dat veel mensen graag willen werken bij waardegedreven bedrijven. Waardegedreven kun je heel breed zien. Wat vindt dit bedrijf belangrijk? Willen ze alleen winst maken of kijken ze verder? Hoe gaan ze om met hun personeel? Krijgen medewerkers de kans zich te ontwikkelen? Wordt er meegedacht over flexibele werktijden? Zijn er veilige en comfortabele werkplekken? Dat zijn ook allemaal zaken die medebepalend zijn voor de cultuur en de sfeer in een bedrijf.” Volgens Lesley is het belangrijk dat bedrijven helder voor ogen hebben waar ze precies voor staan. “Waarom zijn wij bijzonder? Wat maakt ons uniek? Dat zijn wezenlijke vragen waarvan je de antwoorden heel scherp wilt hebben.”

Effectief werven, het kán!

Maak ambassadeurs
Maar dan? Want hoe helder je je eigen merk ook voor ogen hebt en hoe fijn de medewerkers hun werk ook ervaren, daarmee zijn de vacatures nog niet ingevuld. “Klopt”, zegt Lesley, “maar een belangrijke voorwaarde is wel vervuld. Wat je vervolgens kunt doen, in een goede samenwerking tussen HR en communicatie, is gebruikmaken van de goede naam die je hebt bij je medewerkers. Laat ze vertellen waarom ze graag bij jouw bedrijf werken en maak van hen ambassadeurs. Zij hebben vaak grote netwerken. Door die netwerken effectief te gebruiken, kun je een grote groep potentials bereiken.”

Blijven zaaien
Wie een vacature wil vervullen op het moment dat die ontstaat, is te laat, zo is de vaste overtuiging van Lesley. “Het is belangrijk om continu te zaaien. Zorg ervoor dat je je naam en je merk positief uitdraagt. Je moet latent in de hoofden van mensen zitten. Als ze dan toe zijn aan een nieuwe baan, gaan ze vanzelf aan jou denken.” Een goede online-strategie hoort daar natuurlijk bij. “Offline is in bepaalde branches nog belangrijk, maar online is niet meer weg te denken. Kies voor een goede online strategie. Niet in het wilde weg een vacature op LinkedIn plaatsen, maar gericht focussen op je potentiële doelgroep, de opbrengst meten en eventueel je strategie aanpassen. Dat is specialistisch werk geworden, dat enorm veel impact heeft. Als je het goed aanpakt tenminste.”

Durf af te stappen van wat al jaren gebruikelijk is.

Blijf in beeld
“Durf af te stappen van wat al jaren gebruikelijk is. Waarom vraag je voor iedere vacature een uitgebreide sollicitatiebrief met cv? Laat dat eens los. Kijk bijvoorbeeld wat je via Whatsapp en via chatbots kunt doen; organiseer een open middag, drink koffie met mensen die je bedrijf een keer willen zien. Kom in beeld en blijf in beeld. Oh ja, én: blijf vooral ook dicht bij jezelf. Doe wat bij de cultuur van je bedrijf past. En vertel een eerlijk verhaal. Maar beter nog: schrijf je in voor onze kosteloze inspiratiesessie in het najaar. Leuk en nuttig!”