Partner

18 mei 2021

Leisure & Cultuur

Waarom investeren in recreatief vastgoed?

De lage (en zelfs negatieve) spaarrente doet veel mensen nadenken over andere mogelijkheden om hun vermogen te laten renderen. En terecht! U boert er tegenwoordig op achteruit wanneer u niets doet. De beurs is een optie, maar de grilligheid daarvan schrikt velen af. Investeren in recreatief vastgoed wordt daarentegen steeds populairder. Waarom is dat eigenlijk?


Rendement

Het antwoord op die vraag is meerledig, maar laten we beginnen bij het begin: het rendement op recreatief vastgoed is namelijk uitstekend. Defensieve prognoses komen uit op zo’n 4 tot 6% netto rendement, afhankelijk van het project en de te verwachten bezettingsgraad. Op de beurs moet u voor dit soort rendementen bereid zijn om serieuze risico’s te lopen. Het risico in recreatief vastgoed is juist vrij laag.


Stabiliteit

Het risico bij investeren in recreatief vastgoed zit voornamelijk in de bezettingsgraad: wordt mijn hotelkamer, -suite, -appartement of vakantiehuis genoeg weken per jaar verhuurd? Afgezien van de hick-up die corona bracht, is het antwoord al jarenlang steevast: ja. Tenminste, bij de projecten van TEAM Leisure. Het stijgende toerisme in Zeeland in combinatie met de hoge kwaliteit van onze projecten en de gerenommeerde exploitanten waar we mee samenwerken, zorgt voor stabiele, hoge bezettingsgraden en dus mooie rendementen. De verwachtingen voor het toerisme in Zeeland zijn bovendien zeer hooggespannen, zeker op korte termijn als gevolg van COVID-19 waarbij mensen liever dicht bij huis op vakantie gaan. Dat biedt dus een gunstig toekomstperspectief.


Plezier!

Het mooie, of misschien wel het mooiste, aan investeren in recreatief vastgoed is dat u er zelf ook veel plezier aan beleeft. Het is niet zomaar een investering in cijfers, maar ook in genot. Hoe lekker is het niet om een aantal keer per jaar zelf gebruik te maken van uw eigen recreatievastgoed? Bij TEAM Leisure kan dat vaak 6 tot 8 weken per jaar, afhankelijk van het project. Dat is nog eens fijn investeren!


Veelgestelde vragen

Investeren in recreatievastgoed is dus interessant. Zoveel is duidelijk. Maar wanneer u nog niet eerder in recreatievastgoed heeft geïnvesteerd, komt er waarschijnlijk een keur aan vragen bovendrijven. We beantwoorden er alvast een aantal voor u. We richten ons hiermee op de situatie zoals deze is bij onze projecten. Bij andere aanbieders kunnen andere regels gelden.

  • Vanaf welk bedrag kan ik investeren in recreatievastgoed? De prijzen van hotelkamers, -suites en -appartementen liggen flink uiteen. Ze zijn onder meer afhankelijk van de ligging, de mate van luxe en het soort, de grootte en de faciliteiten van de accommodatie. Bij Boutique Hotel Rijks in Goes begonnen de prijzen vanaf € 120.000 voor een compacte kamer. Dat is vrij uitzonderlijk. Vaak zijn de hotelkamers-, -suites- en -appartementen groter en ligt de vanaf-prijs iets hoger.

  • Heb ik er niet veel werk aan? In alles, maar dan ook echt alles wordt u ontzorgd. Bij investeren in recreatief vastgoed via TEAM Leisure zorgen wij voor de ontwikkeling en realisatie en neemt een ervaren exploitant het hierna over. Over de verhuur van uw recreatievastgoed, het aanbieden van hoogwaardige service, het regelen van de schoonmaak en ook het toekomstig onderhoud hoeft u zich geen zorgen te maken. Alles wordt door de exploitant geregeld. De kosten hiervoor zijn al in het verwachte netto rendement verrekend.

  • Moet ik er een onderneming voor opstarten? Nee, een inschrijving bij de KvK is niet verplicht. Het enige wat u nodig heeft, is een btw-nummer. Dit kunt u eenvoudig bij de Belastingdienst aanvragen. Ook als particuliere belegger zonder een bedrijf. Heeft u uiteindelijk een grote portefeuille aan verschillende accommodaties, dan kan het wel verstandig zijn om er een bedrijf voor op te starten. TEAM Leisure adviseert u hier, indien gewenst, graag over.

  • Moet ik als privépersoon belasting betalen over de huurinkomsten? Ja en nee. Over de inkomsten uit de verhuur betaalt u geen inkomstenbelasting. De inkomsten zijn wel belast met btw, maar de btw op de kosten kunt u weer terugvorderen. Dankzij de Kleineondernemersregeling (KOR) hoeft u die in sommige gevallen niet af te dragen. Tot slot is de waarde van uw recreatievastgoed wel belast in Box III. Bij aankoop vanuit bijvoorbeeld een B.V. of stichting kunnen er weer andere fiscale regels gelden. TEAM Leisure adviseert u hier, indien gewenst, graag over.

  • Betaal ik huur als ik mijn recreatievastgoed zelf gebruik? Bij de projecten van TEAM Leisure betaalt u een minimale onkostenvergoeding aan de exploitant wanneer u zelf gebruik maakt van uw hotelkamer-, -suite of -appartement. Dit is om de exploitant tegemoet te komen in de kosten voor bijvoorbeeld hotelservices, schoonmaak en ontbijt.

  • Wat als er iets stuk gaat of versleten is? De exploitant regelt alles. Ook onderhoud en vervanging. De exploitant zorgt ervoor dat het hotel continu in dezelfde nette staat blijft als bij oplevering. Zoals eerder vermeld: de kosten hiervoor zijn al verrekend in het verwachte netto rendement.

  • Kan ik mijn recreatievastgoed ook weer verkopen? Ja. TEAM Leisure heeft een groot bestand aan potentieel geïnteresseerde kopers waar we uw hotelkamer, -suite of -appartement bij kunnen aanbieden. Zit hier geen koper tussen, dan zetten we uw recreatievastgoed te koop via andere kanalen zoals Funda. De verkoopverwachting is gunstig omdat ook de verwachtingen voor het toerisme in Zeeland positief zijn.

Is investeren in recreatief vastgoed iets voor u? Of twijfelt u nog en wilt u er eens over van gedachten wisselen? Neem contact met ons op. We vertellen er graag alles over! Bel 088 1900 222 of mail naar info@teamleisure.nl. Kijk ook eens op www.teamleisure.nl