18 juli 2023

mobiliteit

Waalwijkse inwoners die recht hebben op het paswijzer-tegoed, kunenn nu ook een busabonnement aanvragen

Sinds maandag 3 juli kunnen inwoners van de gemeente Waalwijk die een PasWijzer-tegoed hebben, ook een busabonnement van Arriva aanvragen. Door vrij te reizen, kunnen mensen met een laag inkomen vaker meedoen in onze samenleving. Wethouder Dilek Odabasi en regiodirecteur Jan Pieter Been van Arriva hebben vandaag de eerste Meedoen Pas uitgereikt aan één van onze inwoners: Debby van Zuylen. Iedereen die een PasWijzer-tegoed heeft, heeft onlangs een brief ontvangen van gemeente Waalwijk hoe zij de Meedoen Pas van Arriva kunnen aanvragen.

Mobiliteit kan voor mensen met een krappe beurs een drempel zijn om ‘mee te doen’ in de maatschappij. Een reis naar de sportclub of de bibliotheek wordt snel overgeslagen. De Meedoen Pas van Arriva is een persoonlijke ov-chipkaart en maakt openbaar vervoer eenvoudiger en laagdrempeliger. Hierdoor wordt reizen met de bus in Waalwijk, naar het ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch of naar het stadscentrum van Tilburg toegankelijker. Wethouder Dilek Odabasi: “De Meedoen Pas geeft veel bewegingsvrijheid. Dat leidt er toe dat onze inwoners die weinig te besteden hebben, actiever worden. En dit verkleint de kans om in een sociaal isolement te raken.”

Met de PasWijzer-regeling vragen inwoners het gratis busabonnement aan
De PasWijzer-regeling is voor inwoners met een krappe beurs. Inwoners krijgen een PasWijzer-tegoed en kunnen dit bedrag vrij besteden. Het busabonnement van Arriva is per 3 juli toegevoegd aan het uitgebreide aanbod. Juist het reizen naar activiteiten van het PasWijzer-aanbod bleek een drempel voor veel PasWijzer-houders. Door de Meedoen Pas van Arriva toe te voegen, hebben PasWijzer-houders nu de mogelijkheid om naar die maatschappelijke activiteiten te reizen.

Waar kan ik reizen met de Meedoen Pas?
Arriva biedt speciale abonnementen aan in samenwerking met gemeenten. Voor gemeente Waalwijk was het belangrijk dat deelnemers konden reizen binnen De Langstraat, naar Tilburg CS en naar het Jeroen Bosch ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch. Door de afspraken met Arriva, kan er binnen de hele regio worden gereisd. Regiodirecteur Jan Pieter Been: “Arriva denkt graag actief mee met gemeenten en ontwikkelt concepten op maat met gebruiksvriendelijke OV-chipkaarten en persoonlijke abonnementen. Door de Meedoen Pas kunnen meer mensen de stap naar het openbaar vervoer maken en zo hun deelname aan de maatschappij vergroten”.

Met de Meedoen Pas van Arriva kunnen PasWijzer-houders reizen met meerdere bussen in de regio. Volwassenen kunnen gratis reizen in buslijnen 2, 134, 135, 136, 227, 229, 231, 233, 633, 300 en 301. Het abonnement geldt alleen tijdens daluren, dus na 09.00 uur op werkdagen.

In het weekend en tijdens vakanties is het abonnement ook vóór 09.00 uur geldig. De Meedoen Pas kan worden aangevraagd via de website van de PasWijzer door te zoeken naar ‘Busabonnement regio Waalwijk’. Ook kan informatie over de Meedoen Pas worden ingewonnen bij de Arriva Store in ’s-Hertogenbosch op het Stationsplein.