Ga terug

18 februari 2020

Lifestyle

Vrijwillige ‘rivierafvalonderzoekers’ gaan plastic afval langs de Maas in kaart brengen

Wattenstaafjes, chipszakken en autobanden: je kunt het zo gek niet bedenken of het stroomt door de Nederlandse rivieren. ‘Schone Rivieren’ doet grootschalig burgerwetenschappelijk onderzoek naar rivierafval langs de Maas. Zo’n 350 vrijwillige rivierafvalonderzoekers brengen twee keer per jaar de hoeveelheid, samenstelling en herkomst van rivierafval langs de Maas in kaart. De data die de vrijwilligers verzamelen wordt gebruikt voor aanpak bij de bron. Het doel? Plasticvrije rivieren in 2030. De rivierafvalonderzoekers langs de Maas sluiten aan bij de groep van 354 vrijwilligers die sinds 2017 al actief zijn langs de Maas en de Waal. De afgelopen jaren hebben zij al 153.000 stuks afval geregistreerd, 81 procent daarvan is plastic.

Uitnodiging: op pad met de rivierafvalonderzoekers

Tussen 15 februari en 15 maart 2020 gaan 350 rivierafvalonderzoekers op pad langs de Maas. Op een stuk oever van 100 meter categoriseren en turven de rivierafvalonderzoekers het gevonden afval. Pers is van harte welkom om met twee onderzoekers mee te gaan tijdens de monitoringsronde. Neem contact op met Noï Boesten (n.boesten@ivn.nl, 06 27 58 39 08), hij brengt je in contact met de vrijwilligers.

Schone Rivieren

Wereldwijd vormt de plasticsoep een bedreiging voor het milieu en de gezondheid van mens en dier. Dat probleem begint dichterbij dan je denkt. Plastic afval dat hier in de Nederlandse rivieren belandt, stroomt naar de Noordzee. IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee bundelen de krachten en brengen hierin verandering met Schone Rivieren. De aanpak richt zich op vier O’s: Opruimen, Onderzoeken, Ontdekken en Oplossen. Het doel? Plasticvrije rivieren in 2030. Kijk op www.schonerivieren.org om te zien wat jij kunt doen. Afgelopen maart kreeg Schone Rivieren een gelddonatie van 1,95 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. Verdere uitbreiding van de onderzoeksacties naar de grote rivieren in Nederland is mogelijk dankzij deze donatie.

Gerelateerd