8 december 2023

Leisure & Cultuur

Vorstelijke dans met LAVA Collective op zaterdag 16 december bij Museum Jan Cunen.

Choreografe Patricia van Deutekom (Berghem 1984) brengt met haar dansgezelschap LAVA Collective op zaterdag 16 december een betoverende performance, die de strijd aangaat met een belangrijk thema uit De Vorst van Oss & Tijdgenoten - Elite in de ijzertijd. Twee dansers gaan de strijd aan met de beroemde Vorst en de andere elitegraven: want weten we eigenlijk zeker dat deze strijders mannen waren, en waar zijn dan de vrouwelijke heldinnen? In deze speciale voorstelling komt Villa Constance op unieke en muzikale wijze tot leven.

LAVA Collective is één van de bekendste Nederlandse dansgezelschappen. Als collectief van verschillende performers combineert het poëzie, dans en muziek. Zelf omschrijft Van Deutekom haar werk als explosief en rauw, maar ook kwetsbaar en eerlijk. In de tentoonstelling was ze geraakt door het oude afscheidsritueel. Het gevoel van vasthouden en loslaten en verhalen die overblijven na de dood. Want hoe komt het eigenlijk dat wij aannemen dat een graf met een zwaard van een man is? Vooruitlopend op nieuw onderzoek, haalt LAVA deze klassieke aannames alvast hard onderuit. 

De performance beweegt zich – letterlijk – door het gehele museum. Dat betekent dat bezoekers met de dansers kunnen meelopen of op zaal worden verrast. Gegarandeerde plekken zijn er niet, wel twee officiële startmomenten: om 14.00 uur en om 15.30 uur. De performance duurt ongeveer 25 minuten. 

Laat je betoveren door dit laatste bruisende evenement, waarbij muziek, literatuur en dans zorgden voor een nieuw en verrassend perspectief op de tentoonstelling De Vorst van Oss & Tijdgenoten - Elite in de ijzertijd.
De dansperformance vindt plaats op zaterdag 16 december in Museum Jan Cunen, vanaf 14.00 en 15.30 uur. Meegenieten is gratis, voor iedereen in het bezit van een geldig museumticket. 

Museum Jan Cunen biedt een urgente en vernieuwende programmering, geïnspireerd door de rijke geschiedenis van Oss. Dat doet het binnen én buiten de muren van Villa Constance, met een scherp oog voor jong talent en oprechte interesse in de stad. In2023 won het museum de VriendenLoterij Museumprijs 2023. Zie voor meer informatie: www.museumjancunen.nl