Partner

20 november 2020

Lifestyle

Versoepeling maatregelen waardoor het sociale leven langzaam weer op gang gaat komen, nu en tijdens de feestdagen

Het kabinet versoepelt enkele coronamaatregelen. Het openbare leven kan weer langzaam op gang komen nu onder meer musea, bibliotheken, zwembaden, theaters, bioscopen en pretparken weer open mogen. Wel blijven cafés en restaurants dicht en wordt er geadviseerd Sinterklaas vooral thuis, in klein gezelschap en op verschillende dagen te vieren.

Voorzichtig dalen de cijfers

“De cijfers zijn nog steeds te hoog, maar de trend is dalend. Dat is positief”, zegt premier Rutte aan het begin van de persconferentie. “Op dit moment laten de cijfers zien dat de maatregelen werken.” Ook wees de premier op het reproductiegetal (het getal voor het gemiddeld aantal mensen dat met COVID-19 besmet is) dat onder de 1 ligt, maar daarnaast is er volgens Rutte ook ruimte voor betering. “Zoals in supermarkten en het advies om thuis te werken.” Daarnaast moet ook het gedrag in winkels en achter de voordeur beter.

De versoepelingen

Buurthuizen, zwembaden, bioscopen, pop podia en theaters mogen weer open. In iedere zaal mogen 30 personen aanwezig zijn. Daarnaast mogen ook pretparken en dierentuinen weer open. De maximaal 30 mensen-regel gaat, net als twee weken geleden, niet gelden voor pret- en dierenparken. Verder gaan de casino’s weer open en ook sekswerkers mogen weer aan de slag.

De maximale groepsgrootte wordt iets versoepeld. Op dit moment mogen er buiten vier personen samenkomen. Huishoudens en kinderen tot en met 12 jaar zijn daarop een uitzondering. Thuis mogen mensen weer 3 personen ontvangen. Dat mag met maximaal een groep per dag.

Maatregelen gedurende de feestdagen

Begin december wordt besloten of de maatregelen kunnen worden aangepast. Feestdagen, zoals Sinterklaas, kunnen worden gevierd, op voorwaarde dat mensen afstand houden en maximaal drie personen thuis ontvangen. “Met wat creativiteit kunnen we wellicht oplossingen vinden om Pakjesavond te vieren, bijvoorbeeld in kleine groepjes of via een digitale verbinding”, vertelt premier Rutte. Welke maatregelen er rondom de kerstdagen gelden, is nog niet besloten. “Maar hoe beter we ons aan de maatregelen houden, hoe groter de kans op aanpassingen van de maatregelen.”

Hoe zit het dan met de horeca of bijvoorbeeld publiek in stadions?

De rest van de coronamaatregelen blijven onverminderd van kracht. Zo blijft de horeca gesloten en mag er bijvoorbeeld nog steeds geen publiek in stadions. Hoe lang dat nog gaat duren, wil Rutte niet zeggen. In elk geval tot half december, maar mogelijk langer.

Heeft u tips?

Heeft u een leuke manier om de feestdagen te vieren? Dan horen wij dat natuurlijk heel erg graag. Zo kunnen we elkaar een beetje helpen in deze bizarre tijden. Je kunt je tip doorgeven via onderstaande link. De beste tips zullen wij aan dit artikel toevoegen. Houd dus de website goed in de gaten! Wij wensen u alvast hele fijne feestdagen!

https://brabantinbusiness.nl/tips-of-opmerkingen