Partner

19 december 2022

Verhuren van nieuwbouw woningen in Spanje

Iedereen die geïnteresseerd is in het kopen van een woning om te verhuren in Spanje, vraagt zich af wat het beste moment is om te kopen. Het is een zeer belangrijke beslissing om te nemen, aangezien het kopen van een woning een aanzienlijke investering is. Om die reden ligt het voor de hand dat we daar het ideale moment voor willen vinden. Toen de laatste financiële crisis voorbij was, was het in de jaren daarna een geweldige tijd om nieuwbouwwoningen te kopen. Sinds 2017 geeft de vastgoedmarkt ons dezelfde signalen.

Kopen om te verhuren, het is bijna altijd een goed moment
De vastgoedsector heeft bewezen een uitstekende manier te zijn om te investeren, zowel vanwege de veiligheid als vanwege het hoge investeringsrendement. Een goede optie is om te kopen voor verhuur doeleinden kijkend naar de stijging van de huurprijzen in Spanje, en niet alleen in grote steden als Madrid, Barcelona, Alicante en Valencia. Bij het kopen van een woning, zowel om te verhuren, om permanent te verhuizen, of als tweede verblijf, is het vinden van de juiste locatie essentieel. In Spanje is het niet hetzelfde om in Teruel of aan de Costa del Sol te zijn, zowel qua klimaat als qua verhuurprijzen. De Costa Blanca en Costa del Sol verenigen bijvoorbeeld interessante vastgoedprijzen met een geweldig klimaat en geweldige stranden met veel toerisme.

Waarom het beter is om een nieuwbouwwoning te kopen dan een bestaande woning
Het grootste deel van onroerendgoedtransacties in Spanje bestaat uit het kopen en verkopen van bestaande woningen. Maar het is de aankoop van nieuwbouwwoningen die veel voordelen kan bieden en in de regel hogere rendementen opbrengen. Deze, over het algemeen luxueuze nieuwbouw complexen bieden een aantal belangrijke voordelen die goed zijn voor het rendement:

Nieuwbouw woningen worden op de bekende verhuurwebsites zoals AirBnB en Booking.com als eerste geboekt, vaak ook nog tegen een hogere prijs dan concurrentie. Dit is goed te verklaren; namelijk wanneer iemand een woning boekt die er nieuw uitziet en schoon en netjes overkomt, voelt dit voor een huurder direct als een veilige optie, in tegenstelling tot oudere panden. Huurders zijn vaak bereid om hier iets meer voor te betalen.

· Betere gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen. Veel nieuwbouwcomplexen worden gebouwd met mooie gemeenschappelijke ruimtes met tal van voorzieningen en diensten zoals zwembaden, tuinen, sportvelden, kinderspeelplaatsen, enz. Deze verhogen de huurprijs en dus het rendement.

· De wet beschermt u voor mogelijke incidenten of gebreken aan de constructie. De Spaanse wet verplicht voor alle vastgoedprojecten een bouwgarantie. Vanaf het moment van oplevering van een nieuwbouwwoning heeft de woning vaak één jaar garantie op zichtbare gebreken aan materialen, drie jaar op eventuele montage- of onzichtbare gebreken en tien jaar op bouwkundige problemen.

· De besparing op de elektriciteitsrekening verlagen de lopende kosten. Dit is een zeer belangrijk voordeel voor nieuwbouwwoningen in vergelijking met bestaande woningen. Daarbij zijn de gemeenschappelijke community kosten vaak lager, omdat een groter aantal huizenbezitters een bijdrage levert, dan wanneer je zelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud.

· Veel bouwbedrijven bieden bij het kopen van een nieuwbouwwoning de mogelijkheid om de woning aan te passen met verschillende afwerkingen, vloeren, schilderwerk, sanitaire installaties, enz. Op deze manier kan een appartement zo aangepast worden, bijvoorbeeld door het verkrijgen van een extra slaapkamer, dat het perfect in de verhuurmarkt pas

7 tips om een goede woning voor de verhuur te vinden
1. Locatie, locatie, locatie. Elk artikel over onroerend goed dat zijn zout waard is. begint meestal met dit tijdloze gezegde, maar dat maakt het niet minder waar. Het is zonder twijfel de eerste tip die door de meesten vaak wordt verwaarloosd. Vastgoedprijzen kunnen stijgen of dalen, maar niets heeft meer invloed dan de locatie. De juiste locatie helpt u om de storm af te wenden, in tijden van recessie. Omgekeerd, in een vastgoedhausse, profiteert goed gelegen onroerend goed er enorm van en stijgt het in een veel hoger tempo dan gemiddeld.

2. Binnenland versus kust. Er is veel vraag naar beide, maar om heel verschillende redenen. Het veeleisende stadspubliek, met een verfijnde smaak, is uit op een kosmopolitische levensstijl en voelt zich aangetrokken tot musea, restaurants, culturele evenementen en al het andere dat een grote stad te bieden heeft. Het strandpubliek daarentegen is uit op plezier, zon & strand, sport en mojito's. Beide blijken geweldige zakelijke opties te zijn, waar vastgoed aan de kust in de regel toch een iets hoger rendement oplevert.

3. Toeristenvergunning. Verschillende regio's in Spanje hebben de bevoegdheden op dit gebied gedecentraliseerd en hebben hun eigen regionale wetten aangenomen. Sommige van deze wetten zijn zeer streng, bijvoorbeeld op de Balearen. U doet er goed aan om u te laten informeren over de regionale regelgeving waar u van plan bent te investeren. U moet

voldoen aan alle vereisten die zijn vastgelegd in de regionale wetgeving en indien verplicht ook een toeristenvergunning aanvragen.

4. Vergunning van eerste bewoning. Een basisvereiste in elke regio van Spanje om een toeristenvergunning aan te vragen, is het behalen van wat bekend staat als een vergunning van eerste bewoning. Dit is een onvoorwaardelijke eis die het verschil maakt tussen het wel of niet legaal kunnen verhuren van uw woning. Boetes kunnen worden opgelegd aan verhuurders die niet kunnen bewijzen dat hun eigendom de juiste vergunning van hun gemeentehuis heeft gekregen.

5. Statuten van de vereniging van eigenaren. Wanneer u in een gated community of complex met meerdere eigenaren koopt, is de kans groot dat u deel gaat uitmaken van wat bekend staat als een vereniging van eigenaren. Nieuwe wetten, die in maart 2019 zijn aangenomen, hebben verenigingen van eigenaren in heel Spanje in staat gesteld om vakantieverhuur volledig te verbieden of te beperken. U moet ervoor zorgen dat u met het onroerend goed dat u koopt vakantieverhuur aan toeristen kunt aanbieden.

6. Beheermaatschappijen voor verhuur. Wanneer u zelf niet het jaar rond in Spanje bent, kunt u ervoor kiezen om een beheerservice in de arm te nemen. Het is hierin erg belangrijk om een partner te vinden die u hier blind bij vertrouwd en het liefst een partner die uw taal spreekt. Een competente verhuurmanager, tegen een redelijke vergoeding, is een belangrijk onderdeel om uw vastgoed onderneming in Spanje succesvol te runnen en ontwikkelen.

7. Belastingen - accountants. Een bekwaam accountantskantoor met meer dan 18 jaar ervaring, kan uw verhuurdersbelasting met 50% of meer verlagen. Dit kan net het verschil maken tussen een leuke investering en een investering die de moeite waard is en zelfs uitgebreidt kan worden met meerdere panden.