Partner

1 december 2023

Innovatie & Duurzaamheid

Vergroening van groenarme buurten in Eindhoven

Gemeente Eindhoven gaat verschillende groenarme buurten in Eindhoven vergroenen. Met het project Groenarme buurten geven we de buurt een extra groenimpuls.  

De eerste groenprojecten worden aankomende maanden, tussen november en maart, uitgevoerd. De eerste buurt waar de schop in de grond is gegaan is Picushof in Lakerlopen. Naast Lakerlopen vergroenen we dit plantseizoen ook een aantal andere groenarme buurten. Dat zijn Limbeek-Zuid, Tivoli, Hemelrijken en de Gildebuurt.

Ontharden
In totaal komen we bij de eerste vijf groenprojecten tot ongeveer 1400 vierkante meter aan ontharding, vergroening en het voorzien van kwaliteitsimpulsen aan bestaand groen. Denk daarbij aan het toevoegen van plantvakken, gazons omvormen naar vaste planten en heesters en het planten van extra bomen. We combineren het groener maken van de wijk of straat in het kader van het project Groenarme buurten met diverse andere vergroeningsprojecten. Volgend plantseizoen (november 2024 – maart 2025) volgen nog Limbeek-Noord, Bloemenplein, Rochusbuurt en Joriskwartier.

Wethouder Rik Thijs (Grond en Vergroening): “Vergroenen doen we dus niet alleen in het centrum waar het hard nodig is, maar juist ook in de buurten daarbuiten, in de groenarme buurten. Zo is bij Picushof het initiatief om te vergroenen van de bewoners zelf gekomen. Zij hebben de handen ineen geslagen. Een mooi initiatief en een groen plein tot gevolg.”

Gezondere omgeving
Vergroenen is noodzakelijk door het veranderende klimaat. Het verbetert de leefomgeving, want wonen in een groene buurt is beter voor de gezondheid. Meer groen zorgt verder voor verkoeling door schaduw en het verdampen van water. In een groene omgeving kan het water beter in de grond trekken dan in een verharde omgeving. Bovendien zuivert beplanting de lucht. Ook verbeteren we de biodiversiteit door de juiste beplanting te kiezen, dus afwisselend bomen, struiken en bloemen.