Partner

12 mei 2021

Verbunt Verlinden: creëert een unieke beleving van de best passende wijn voor ieder moment

Foto Peter van Houtert, Managing Directeur Verbunt Verlinden

In de rubriek bedrijf/ondernemer in beeld, bevraagt Brabant in Business verschillende ondernemers en bestuurders. Deze week een exclusief interview met Managing Directeur Peter van Houtert van Verbunt Verlinden.

Verbunt Verlinden is een toonaangevende, moderne, Nederlandse wijnimporteur. We presenteren een wereldwijd assortiment topmerken. Van toegankelijke schenkwijnen tot wijnen van de meest vooraanstaande wijnhuizen. Van traditioneel tot innovatief en eigenzinnig. Verbunt Verlinden specialiseert zich in groothandel, horeca en onafhankelijke wijnspeciaalzaken.

Verbunt Verlinden creëert een unieke beleving van de best passende wijn voor ieder moment. Er wordt intensief samengewerkt met zowel klanten als leveranciers om zich zodoende te richten op een lange termijn samenwerking. Verbunt Verlinden onderscheidt zich als merkenleverancier en toonaangevende Nederlandse wijnimporteur.


1. Hoe is jullie bedrijf ontstaan?

Joseph Antonius Verbunt was als wijnimporteur in 1844 grondlegger van Verbunt Wijnkopers. Hij kwam vanuit Bergeijk naar Tilburg om een zaak in wijn, gedistilleerd en tabak te starten. De daaropvolgende generaties Verbunt deden succesvol zaken als wijnimporteur en in gedistilleerde dranken. Frans C. H. Verbunt vertegenwoordigt vanaf 1991 de 5e generatie Verbunt. Hij verkocht zijn aandelen op 8 juli 2010 aan een ander familiebedrijf: Salentein Holding van Mijndert Pon.

Gérard Verlinden richtte in 1885 Wijn Verlinden op. Als zoon van de dorpsdokter in Vlijmen, kwam hij in ’s-Hertogenbosch in een pand Aan de Boerenmouw terecht dat zijn vader voor hem huurde. Vanuit dat pand verkocht Gérard vooral Duitse en Franse wijnen aan artsen, notarissen, advocaten en pastoors. De daaropvolgende generaties Verlinden bleven succesvol in de verkoop van wijn. Met de groei gingen ook verhuizingen en uitbreidingen van het assortiment gepaard. Na de eeuwwisseling besloot Jan Hein (3de generatie Verlinden) om met Wijn Verlinden een prachtig modern pand aan de A59 bij Nieuwkuijk te betrekken en kwam de organisatie in handen van zijn zoon Floris, de 4e generatie Verlinden.

De wereld verandert. De wijnmarkt verandert. Het is daarom niet meer dan logisch dat Verbunt en Verlinden haar handen ineen hebben geslagen om als één organisatie verder te gaan per 1 september 2018.


2. Wat maakt Verbunt Verlinden zo uniek?

Het ruime assortiment dat de belangrijkste wijnlanden in de wereld vertegenwoordigt en een duidelijke merkenstrategie waarmee tevens de huizen die wij vertegenwoordigen tot de top behoren van hun wijnlanden en wereldwijde erkenning als zodanig krijgen.


3. Hoe selecteren jullie de beste wijn?

De beste wijn is niet de goede term. Wij gaan in de eerste plaats voor continuïteit van ons assortiment. Dus, lange termijn afspraken met onze producenten. We ontmoeten ze op beurzen of ze bezoeken ons in Tilburg en we reizen (nu even niet, natuurlijk) naar onze producenten. Doel is nieuwe wijnen ontdekken en selecteren. In Tilburg proeven we met een vast professioneel team alle wijnen, nieuwe jaargangen en ontdekkingen door en op deze wijze selecteren we uiteindelijk nieuwe wijn en jaargangen van reeds gevoerde wijnen in ons assortiment. Indien de wijnen niet voldoen, hebben we contact met de producent. De wijnen worden tevens gekeurd door Meron/BCL in Almere, een geaccrediteerd Starlab, op het gebied van wijn.


4. Wat doen jullie als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen?

We zijn Register Wijnhandelaar van de KVNW ( Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren) en voldoen daarmee aan alle eisen die gelden voor MVO.

  • Het keurmerk KVNW Register Wijnhandelaar is voor de wijnhandelaar de garantie dat wordt voldaan aan de wettelijke voorschriften op het gebied van onder andere: arbeidsomstandigheden, hygiëne, voedselveiligheid en marketing.

  • Het keurmerk KVNW Register Wijnhandelaar is voor controlerende overheidsinstanties zoals de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) een waardevolle bron van informatie en straalt vertrouwen uit. De beoordeling vindt immers plaats door een onafhankelijke en door een bij Raad van Accreditatie geregistreerde externe instelling.

  • Het keurmerk KVNW Register Wijnhandelaar maakt het mogelijk de kwaliteit van de onderneming en de duurzame bedrijfsvoering nog duidelijker naar buiten zichtbaar te maken.

  • Om de 3 jaar vindt herkeuring plaats.


5. Met welke projecten zou Verbunt Verlinden zich op willen focussen voor in de toekomst?

Omdat we breed in de markt bezig zijn, hebben alle kanalen waar wij aan leveren onze volle aandacht. We kijken heel goed wat er om ons heen gebeurt en passen ons voortdurend aan, om aansluiting te blijven vinden bij de markt.


6. Op welk moment kijkt Verbunt Verlinden met trots terug?

In 2022 bestaat de Wijnkring, ons exclusieve retailconcept met 110 aangesloten zelfstandige Wijnwinkels – ondernemers, 40 jaar en dat is een unieke prestatie waar we heel trots op zijn. Daarnaast is het samengaan van Verbunt Wijnkopers en Wijn Verlinden in 2018 ook een mijlpaal in ons bestaan.