Partner

23 februari 2021

Transport & Logistiek

VDL innig verstrengeld met mobiliteit

Wie aan VDL Groep en mobiliteit denkt, ziet elektrische bussen en de productie van MINI- en BMW-modellen voor zich. Het industriële familiebedrijf uit Eindhoven en de auto-industrie zijn echter veel inniger verstrengeld. Ongeveer twee derde van de omzet is uiteindelijk gerelateerd aan mobiliteit.

VDL Groep, met het hoofdkantoor in Eindhoven, focust zich met 106 bedrijven en meer dan 15.000 medewerkers in 20 landen op hoge innovatiewaarden en het verkrijgen van een unieke positie per industrie. De uiteenlopende activiteiten van VDL Groep zijn samen te vatten in vijf clusters: Mobility, Energy & Sustainability, Science, Technology & Health, Foodtech en Infratech. Elk van deze clusters heeft zijn eigen kenmerken en uitdagingen, waarbij VDL een unieke rol speelt als het aankomt op het ontwikkelen én produceren van producten, machines, onderdelen of diensten en totaaloplossingen. Soms zichtbaar, vaak voor het oog verborgen. Maar altijd met een wezenlijke bijdrage in de samenleving.   

Mobiliteitsoplossingen

Om de wereld elke dag een beetje schoner én duurzamer te maken, houdt VDL zich bezig met mobiliteitsoplossingen, elektrificatie en het terugdringen van emissies. Op het gebied van elektrisch zware voertuigen speelt VDL een vooraanstaande rol in Europa. VDL is totaalpartner: naast productie van voertuigen neemt het familiebedrijf ook de ontwikkeling, prototyping, certificering, homologatie, sales en aftersales voor zijn rekening. VDL levert ook de laadinfrastructuur en in sommige gevallen zelfs de elektriciteit.   

Hoe onderscheid VDL zich?

Onderscheid maakt VDL door de combinatie van ‘knappe koppen en gouden handen’ in combinatie met automatisering én robotisering. Die koppeling maakt het mogelijk om voorop te blijven lopen met nieuwe technologieën en om concurrerend te blijven ten opzichte van het buitenland.  

Betrokken familiebedrijf

“Als betrokken familiebedrijf zetten wij ons in voor het terugdringen van energieverbruik en emissies”, stelt president-directeur Willem van der Leegte. “De elektrificatie van zogeheten heavy-duty mobility is onderdeel van onze strategie rond ‘slimme mobiliteit’: design, elektrificatie, connectiviteit, autonoom en ‘mobility as a service’. Elektrische mobiliteit vormt de basis van toekomstige mobiliteitsconcepten die een grote impact op ons leven krijgen. Met onze leidende positie in Europa op het gebied van elektrische openbaarvervoerbussen, infrastructuur, ontwikkelingen rond de elektrische truck, energieopslagsystemen die batterijen een tweede leven bieden en automatisch geleide voertuigen staat verduurzaming hoog op onze agenda.”  

Veel VDL-producten voor de auto-industrie blijven voor het oog verborgen. Zo richt VDL wereldwijd autofabrieken in met eigen geautomatiseerde productielijnen en is het bedrijf specialist op het gebied van luchtveersystemen, asliften, paraboolveren en speciale assen voor trucks, trailers en bussen. Ook maakt het bedrijf losse onderdelen. Voor bumpers en autostoelen, maar ook de koppeling in een versnellingsbak, oliekoelers, ruitenwissers, het beschermpaneel van de bumpers en het frame voor zonnedaken. Wel zichtbaar in het straatbeeld zijn de accessoires van VDL: fietsendragers, allesdragers voor op het dak van een auto en dakkoffers.  

Met alles wat VDL doet in mobiliteit, streeft het bedrijf voortdurend naar slimme oplossingen die zich kenmerken door duurzaamheid en continuïteit. Daarmee geeft VDL de wereld graag beter én schoner door aan de volgende generatie.