24 april 2023

Leisure & Cultuur

Van den Bosch behaalt opnieuw keurmerk World-class Workplace Global

Theater Na de Dam plaats, een landelijke theatermanifestatie met meer dan 120 voorstellingen die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar zijn er in Brabant zes voorstellingen geprogrammeerd, in Den Bosch, Eindhoven, Tilburg, Breda en het land van Cuijk.

EINDHOVEN
Wildpark - Voor Jan (jongerenvoorstelling)
“Iedereen in mijn plaats zou hetzelfde hebben gedaan.” Jan Zwartendijk was een stille strijder. De toenmalige vertegenwoordiger van Philips in Litouwen heeft vlak voor de Tweede Wereldoorlog in het geheim gezorgd voor illegale visa, in de hoop duizenden joden te laten vluchten voor het naderend gevaar. Zwartendijk zelf heeft nooit geweten dat het er meer dan 9000 waren. Sterker: hij vreesde dat hij vrijwel niemand had kunnen redden. En daarover heeft hij zich tot aan zijn dood schuldig gevoeld. Jan Zwartendijk zei dat iedereen in zijn plaats hetzelfde zou hebben gedaan. Maar is dat wel zo? Hebben we enig besef van wat strijden voor vrijheid in die omstandigheden inhoudt? In deze performance nemen 6 jongeren u mee in een herdenking bij het Monument van Jan Zwartendijk aan de Kanaaldijk. 4 mei 2023 – 21:00 uur – Kanaaldijk, bij het monument van Jan Zwartendijk, Eindhoven.

DEN BOSCH
May Rooijakkers en Irene Ruijs – Een nummer mijn naam
Een indringend portret van een jonge Joodse vrouw, de 19-jarige Flora, die als enige van haar familie verschillende concentratiekampen wist te overleven. Ze weet zich een plaats te verwerven in het kamporkest. Hieruit put ze de kracht om zich staande te houden onder deze uiterst moeilijke omstandigheden. 4 mei 2023 – 20:00 uur – Catharinakerk, Den Bosch Club Duif – Dr. Jazz Club Duif duikt in het leven van een vooraanstaand Luftwaffe-officier die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog, tegen het beleid van zijn naziregime in, ontpopte tot ambassadeur en beschermer van de jazz. Hij noemde zichzelf: Dr. Jazz. Bijgestaan door drie muzikanten en omringd door geluidsdragers zoals spraakrecorders, bandrecorders, radio’s en platenspelers, neemt Daniël van Duijvenbooden je mee op zijn reis vol persoonlijke inzichten en onverwachte ontmoetingen; van Jules Deelder tot Stanley Kubrick en van Joseph Goebbels tot Django Reinhardt. 3 mei 2023 – 20:15 – Verkadefabriek, Den Bosch 4 mei 2023 – 21:00 – Verkadefabriek, Den Bosch.

TILBURG
Het Zuidelijk Toneel – Grenzeloos vrij (jongerenvoorstelling)
Een diverse groep jongeren uit Tilburg en omstreken, waarvan sommigen nog maar net in Nederland, dook onder leiding van theatermaker Isabel Schoonbeek in het thema vrijheid. Ze verdiepten zich in vrijheidsstrijders in de ruimste zin van het woord en gingen in gesprek met mensen die hun geboorteland ooit zijn ontvlucht. De verschillende perspectieven en eigen ervaringen met vrij zijn vormen de basis voor de theatervoorstelling, waarin verhalen worden verteld door middel van beeld, muziek en tekst in verschillende talen. 04 mei 2023, 21:00 De Nieuwe Vorst, Tilburg.

BREDA
Podium Bloos (jongerenvoorstelling)
Volgt later 4 mei 2023 – Podium Bloos LAND VAN CUIJK Toneelgroep Cuijk – Daar ben ik eerder geweest Inspiratiebron voor de voorstelling waren ‘de briefjes uit de trein’. Joden op transport van Westerbork naar Auschwitz hebben honderden afscheidsbriefjes en briefkaarten uit de trein gegooid. Er wordt stilgestaan bij de gevolgen van oorlogsgeweld over de hele wereld toen en nu. Door de oorlog in de Oekraïne en het aantal vluchtelingen in Nederland ten gevolge van oorlogen worden ook wij dagelijks geconfronteerd met oorlog en geweld. We proberen een beeld te schetsen van waar we nu staan met elkaar, op weg naar vrede en veiligheid voor iedereen. 04 mei 2023, 21:00 Schouwburg Cuijk , Land van Cuijk.

LAND VAN CUIJK
Toneelgroep Cuijk – Daar ben ik eerder geweest
Inspiratiebron voor de voorstelling waren ‘de briefjes uit de trein’. Joden op transport van Westerbork naar Auschwitz hebben honderden afscheidsbriefjes en briefkaarten uit de trein gegooid. Er wordt stilgestaan bij de gevolgen van oorlogsgeweld over de hele wereld toen en nu. Door de oorlog in de Oekraïne en het aantal vluchtelingen in Nederland ten gevolge van oorlogen worden ook wij dagelijks geconfronteerd met oorlog en geweld. We proberen een beeld te schetsen van waar we nu staan met elkaar, op weg naar vrede en veiligheid voor iedereen. 04 mei 2023, 21:00 Schouwburg Cuijk , Land van Cuijk

Editie 2023
Theater Na de Dam produceert in 2023 vier eigen voorstellingen, televisie-uitzending Vuur van de Vrijheid en een landelijke programmering (ruim 130 voorstellingen) inclusief 42 jongerenvoorstellingen. De eigen producties en een groot deel van de programmering staan op www.theaternadedam.nl.

Theater Na de Dam
Theater Na de Dam is een theatermanifestatie op 4 mei. Sinds 2011 zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om deze dag van extra betekenis te voorzien. Elk jaar spelen gelijktijdig om 21:00 uur meer dan 130 voorstellingen, inclusief meer dan 40 jongerenvoorstellingen, die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.