Unieke samenwerking ASML en Summa: versterken van taalvaardigheden voor duurzame groei in Brainport

Afbeelding

ASML en Summa bundelen hun krachten om de Nederlandse taalvaardigheden van inwoners in de Brainportregio die de Nederlandse taal niet machtig zijn te versterken, zodat zij sneller aan de slag kunnen op de arbeidsmarkt. Taalkracht, onderdeel van Summa, gaat in opdracht van ASML 800 volwassenen die Nederlands als tweede taal hebben (NT2’ers) opleiden tot taalniveau B1. De taalmodules worden op maat aangeboden en sluiten aan bij de richting waarin de cursist werkt zoekt. Te denken valt aan zorg, onderwijs of techniek.

Het taalniveau B1 is nodig om zelfstandig mee te doen in de samenleving. Het ondersteunt bij het volgen van een opleiding, het vinden en behouden van werk en het opbouwen van een sociaal netwerk. Het gaat om volwassenen die niet werkzaam zijn bij ASML, woonachtig zijn in de Brainport-regio en ingeschreven staan bij Taalkracht. De lessen starten naar verwachting op 1 december en zullen zowel overdag als ’s avonds worden aangeboden. Met een intensief programma van 40 weken worden de deelnemers naar taalniveau B1 gebracht. De lessen zijn gratis voor de deelnemers.

Duurzaamheidsstrategie

Met het ondersteunen van dit programma speelt ASML een actieve rol in het versterken van de basisvaardigheden voor deze groep. Het programma valt binnen de duurzaamheidsstrategie van ASML, waarin gekeken wordt naar hoe iedereen mee kan doen en kan bijdragen aan de groei van de regio. “Er is zoveel potentieel in de regio, maar we zien dat taal een barrière is. Zowel tijdens het sollicitatieproces als in het werk dat men in het thuisland al deed. We dragen op deze manier bij aan het vervullen van arbeidsplekken, maar ook aan de voorwaarden om mee te kunnen doen in de samenleving” aldus Marjolein de Hooge, hoofd maatschappelijke betrokkenheid ASML.

Onderwijsinstelling Summa is sterk verankerd in de Brainportregio. “We zitten met Taalkracht in de haarvaten van Brainport”, zegt directeur Régine van Lieshout van Summa. “Deze samenwerking biedt ons de kans om een grote groep NT2'ers te helpen, waardoor we bijdragen aan de economische en maatschappelijke zelfredzaamheid van deze groep.” De voortgang van de deelnemers wordt tijdens het traject nauw gevolgd om de impact van het project goed te evalueren.

Inspiratie voor andere bedrijven

ASML en Summa willen dit project uitbreiden met andere bedrijven in de regio om een bredere aanpak te creëren voor het versterken van taal-, reken- en digitale vaardigheden. Door geld beschikbaar te stellen om 800 mensen te scholen, halveert bij Taalkracht de wachtlijst met mensen die wachten op taalonderwijs. “Een compliment voor ASML dat investeert in basisvaardigheden voor mensen in onze regio”, zegt Van Lieshout. “We hopen dat dit voorbeeld andere bedrijven inspireert om ook hun verantwoordelijkheid te nemen.”

Taalkracht

Taalkracht focust zich in Brainport Regio Eindhoven om volwassenen sterker te maken in taal, rekenen en het werken met de computer. De niet commerciële onderwijsinstelling leidt, naast

mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen of werken met de computer, steeds vaker kenniswerkers en arbeidsmigranten in Brainportregio Eindhoven op, die Nederlands willen leren.