13 mei 2022

Sport

Unieke Rode Trui voor La Vuelta in Nederland

Over 100 dagen start La Vuelta, één van de grootste wielerevenementen ter wereld, in Nederland. Om de start van de campagne met zeer veel activiteiten te lanceren, bracht een peloton onder leiding van Joop Zoetemelk een unieke rode trui van Breda, via ’s-Hertogenbosch naar Utrecht.

De rode trui die door de laatste Nederlandse winnaar van de Vuelta aan Burgemeester Sharon Dijksma werd overhandigd is in meerdere opzichten uniek. Ontworpen door Mattijs van Bergen, bevat hij de beeldmerken van de betrokken steden (Breda, ’s-Hertogenbosch en Utrecht) en provincies (Utrecht en Noord-Brabant). De leider in het algemeen klassement van de Vuelta zal op Nederlandse bodem deze trui dragen. Het is voor het eerst in de historie van het wielrennen dat er speciaal voor een gastland een eigen leiderstrui wordt ontworpen en gebruikt.

Het peloton begon haar tocht in Breda, waar de aftelklok van de Vuelta in gebruik werd genomen en de Rode Trui werd overhandigd. Vervolgens werden zij uitgeleid door 80 kinderen, die eerst een fietsbellenconcert ten gehore brachten, alvorens aan de slag te gaan met het NK Slowbiken.

Onderweg werd een stop gemaakt in Oosteind, waar een groep Burgemeesters aanwezig was om het peloton te verwelkomen en de Vuelta-vlag - die alle doorkomstgemeenten zullen gebruiken - te hijsen.

Rond het middaguur arriveerden de renners in ’s-Hertogenbosch, waar ze werden onthaald op het speciaal gecomponeerde Bossche Vuelta lied. Opnieuw klonk een fietsbellenconcert alvorens de laatste etappe naar Utrecht werd aangevangen. Onderweg naar de finish werd op de Amerongse berg, het hoogste punt van de Vuelta etappes in Nederland, een speciaal bord onthuld om dit te markeren.

Tijdens het slotdeel van de tocht werd het peloton uitgebreid met groepen kinderen, Paralympische sporters en sloot het vrouwenpeloton aan. Gezamenlijk arriveerden zij op de Neude in Utrecht, waar Joop Zoetemelk, de laatste Nederlandse Vuelta winnaar, de rode trui overhandigde aan Burgemeester Sharon Dijksma. La Vuelta directeur Javier Guillén was getuige van de dag en het unieke voorproefje op ‘zijn’ evenement.

Burgemeester Sharon Dijksma: “Het duurt nog even voordat La Vuelta Holanda van start gaat, maar de activiteiten beginnen nu al. La Vuelta leeft in Utrecht, Noord-Brabant en in het hele land en dat is te merken. Laten we met zijn allen genieten van de aanloop naar dit iconische evenement.”

Javier Guillén, Algemeen Directeur van Vuelta a España: “Dit was een uniek voorproefje, waarin alles samenkomt wat Nederland zo geschikt maakt voor een evenement als La Vuelta. Schitterende fietsomgevingen, fietsers van alle leeftijden en enthousiasme bij iedereen. Ik kan niet wachten tot we eindelijk van start kunnen.”

Daan Quaars, wethouder van de gemeente Breda: “Vanaf nu gaan we ons steeds meer in Spaanse sferen wanen. La Vuelta staat voor fiesta van en voor de stad, een ervaring om nooit te vergeten, maar La Vuelta leidt óók tot inspirerende, supergave nieuwe initiatieven en samenwerkingen. Want hoe cool is het dat ook wij van 31 mei t/m 21 augustus een Prado in Breda hebben! Met reproducties van topstukken uit het Prado in Madrid aan de hekken van ons Park Valkenberg ontdek je zo het  verhaal over Spanje, Breda, de Nassaus en de Nederlanden. Echt trots dat we dit met voor elkaar hebben gekregen. Wat geeft dat toch een energieboost!’'

Joop Zoetemelk, de laatste Nederlandse Vuelta winnaar: “Het was een mooie dag, met veel activiteiten. Het was eervol om het peloton aan te mogen voeren en deze speciale trui te kunnen overhandigen.

De Vuelta a Espana start dit jaar in Nederland. Niet alleen worden er in augustus drie etappes verreden, in de aanloop naar dit spectaculaire wielerevenement is er een uitgebreid activatieprogramma. Alle informatie is te vinden op www.lavueltaholanda.com.