30 maart 2022

Leisure & Cultuur

Uniek cultureel programma door muzikale Gravenaren tijdens Historisch Spektakel Grave

Klapstoeltjes voorstelling zaterdagavond 2 april aan achterzijde Hampoort

Grave, 29 maart 2022 – In het Brabantse Grave is de ingang van de oude stadspoort het decor voor een Gevelconcert tijdens de zaterdagavond van het Historisch Spektakel dit weekend. Bezoekers worden meegenomen met vertellingen en muziek naar het jaar 1674, het jaar van het Beleg van Grave.

De oude Hampoort stamt uit 1688 en is gebouwd nadat de gehele stad in puin geschoten is door de Staatse troepen van Prins Willem van Oranje. Grave moest bevrijd worden van de Fransen. Eén van de hoogtepunten is de culturele avond van deze derde editie van het Historisch Spektakel. Samen met de Graafse muzikanten Ermerd van der Burgt en Nadja Sporen is er een arrangement gemaakt van kampvuurvertellingen, muziek en een ludieke ‘roast’. De veldheren luitenant-generaal Von Rabenhaupt (gespeeld door Jos Derksen) en generaal Markies De Chamilly (gespeeld door Jos Keijzer) gaan elkaar woordelijk te lijf in deze ‘roast’. Het concert is uniek door ook de medewerking van een speciaal ensemble samengesteld door muzikanten van de Harmonie Stad Grave, de zanggroep Kneut en het schipperskoor De Maessanghers.

‘We starten om 19:00 uur, maar gezien de weersverwachtingen adviseer ik de toeschouwers, om naast een klapstoeltje ook een dekentje mee te nemen’, zegt organisator Peter Linders.