22 maart 2022

Leisure & Cultuur

Uitbreiding Museum Vincentre in Nuenen van start

Vandaag is in Nuenen de bouw van de uitbreiding van museum Vincentre gestart. Provincie Noord-Brabant, Gemeente Nuenen, ASML, Van Gogh Brabant en het bouwteam van Museum Vincentre gaven daarvoor het startsein door samen de schutting te demonteren die het bouwterrein afsloot. Naar verwachting wordt de nieuwbouw over een jaar, op 1 mei 2023, geopend. Het huidige museum blijft tot 1 november 2022 open voor bezoekers.

Van Gogh onverminderd populair

Nationaal, en ook internationaal, blijft de belangstelling voor het leven en werk van Vincent van Gogh ook 132 jaar na zijn overlijden onverminderd groot. Vincentre ontvangt sinds 2010 jaarlijks 20.000 bezoekers uit binnen- en buitenland en dat aantal stijgt. De afgelopen jaren bleek de capaciteit van het huidige museum te klein om verwachte groei naar ongeveer 40.000 bezoekers per jaar in 2028 bij te houden. Na de heropening in 2023 is het museum klaar voor de volgende fase met meer expositieruimte en betere faciliteiten. “Het Vincentre is voor Nuenen altijd al een bijzondere plek geweest. Het is het startpunt van de beleving van het cultureel erfgoed van Van Gogh in Nuenen. Met deze uitbreiding wordt de Van Gogh beleving nog toegankelijker en aantrekkelijker voor de inwoners en bezoekers. Echt beeldbepalend in het dorp waardoor Van Gogh zelf zo geïnspireerd raakte”, aldus wethouder Pernot.

Meesterschap en techniek

Museum Vincentre belicht de professionele en persoonlijke ontwikkeling van de wereldberoemde Brabantse schilder die in Nuenen zijn meesterwerk De aardappeleters schilderde. De vernieuwde tentoonstelling brengt zijn Nuenense periode nog beter tot leven. Ontwerpbureau Tinker imagineers, dat ook het huidige museum inrichtte, werkt momenteel aan het nieuwe ontwerp samen met de betrokken partners. “Het idee is dat je als bezoeker een wandeling maakt door Nuenen. Je kijkt vanuit Vincents perspectief en via de kijkinstrumenten uit zijn tijd naar plekken en landschappen die hem inspireerden, waarmee je in zijn voetsporen treedt”, vertelt Nils van Keulen, Tinker imagineers.
Naast de vaste tentoonstelling, biedt de nieuwbouw ook ruimte voor tijdelijke programmering en wisseltentoonstellingen. Bovendien wordt met Tinker en in samenwerking met ASML Vincents Lichtlab gerealiseerd.

Onder het motto licht is kleur, en kleur is licht, richten ASML en Van Gogh Brabant zich met dit educatieve Lichtlab op een jonge doelgroep. Daarmee krijgt Museum Vincentre naast een kunsthistorische ook een technologische programmering, passend bij Brainport-regio waar het gevestigd is. Marjolein de Hooge (ASML Community Engagement): "Vincent Van Gogh was een innovatieve kunstenaar, hij hield nooit op met leren en experimenteren in zijn zoektocht naar perspectief en licht. Het is die onderzoekende houding die we graag willen overbrengen op de volgende generatie in Vincents Lichtlab. Door technologie, kunst en creativiteit te combineren, creëren we een unieke belevenis die zal bijdragen aan de uitstraling van deze innovatieve regio."


Gedeputeerde Stijn Smeulders (Cultuur, Sport, Vrije tijd en Erfgoed):

Eind vorig jaar verstrekten we een lening van €2,5 miljoen voor de uitbreiding van het museum. Ik ben trots op de stappen die nu in Nuenen worden gezet. Samen met de bijdragen van Gemeente Nuenen, de Brainport Regiodeal, ASML, BPD Cultuurfonds, BrabantC, Mondriaanfonds en veel lokale en regionale bedrijven wordt hier een museum van internationale allure gebouwd. Bijzonder dat we met zo’n Brabantbrede samenwerking en de dagelijkse energie van 160 vrijwilligers een groots eerbetoon aan Van Gogh kunnen realiseren. Dit draagt bij aan onze ambitie om Brabant voor zoveel mogelijk mensen een fijne en leuke plek te laten zijn. Om te wonen, te werken en te bezoeken.”

Duurzame en vernieuwende architectuur

Naast het museum komt de uitbreiding in de vorm van een expressieve en eigentijdse versie van een langskap boerderij. Architectenbureau diederendirrix uit Eindhoven ontwierp het plan, dat recht doet aan het dorpse en Brabantse karakter van toen en de hedendaagse kijk op duurzame en ver-nieuwende architectuur. De materiaalkeuze sluit aan bij de voorkeur van Vincent van Gogh om natuurlijke en eerlijke materialen te gebruiken. Aannemer is Ban Bouw uit Nuenen. De totale projectkosten voor de verbouwing en uitbreiding bedragen 5,7 miljoen euro.

Voorzitter Bert van der Els, Van Gogh Sites Foundation: “Het is onze ambitie om aan Van Gogh gerelateerde gebouwen te beschermen en voor bezoekers uit binnen- en buitenland open te stellen. De uitbreiding van Vincentre is hier een mooi voorbeeld van, vooral ook omdat het huidige gebouw vroeger het gemeentehuis was waar Vincent zich heeft ingeschreven in de gemeente Nuenen. Als Van Gogh Sites Foundation doen we dat met de financiële hulp van velen. Van de provincie en bedrijfsleven tot de tientallen certificaathouders, die een aandeel in deze nieuwbouw hebben gekocht.”

Van Gogh in Brabant

Museum Vincentre vormt met de erfgoedlocaties in Zundert, Etten-Leur, Tilburg en Het Noordbrabants Museum in ‘s-Hertogenbosch de keten die het levensverhaal van Van Gogh in Brabant vertelt. Met de nieuwe inrichting van museum Vincentre wordt ook een duidelijke relatie gelegd met het Van Gogh Nationaal Park, het landschap waar Van Gogh zich zo mee verbonden voelde. Zo is het museum al het startpunt van de 435 km lange Van Gogh fietsroute en het middelpunt van een wandelroute (10 km) door het omliggende landschap.