23 augustus 2023

Leisure & Cultuur

Twee derde van Brabantse zwembaden hanteert kledingvoorschriften

Neem jij het liefst een duik in een nietsverhullende stringbikini, een niet-officiële boerkini of met een onderbroek onder je zwembroek? Deze soorten badkleding zijn niet in elk zwembad in Noord-Brabant toegestaan. 66,2% van de Brabantse zwembaden heeft in hun digitale huisregels kledingvoorschriften opgenomen, waarin bezoekers wordt verplicht zwemkleding te dragen. Dit is het hoogste percentage van alle Nederlandse provincies. Dit blijkt uit onderzoek van online stijlgids Dresscode.nl

Niet iedereen interpreteert ‘geschikt’ op dezelfde manier
Wat wordt er verstaan onder ‘geschikte’ zwemkleding? Hier denkt niet iedereen hetzelfde over. Volgens sommigen valt nietsverhullende of juist gezichts- en lichaamsbedekkende zwemkleding hier niet onder, terwijl anderen dit juist als geschikt beschouwen.

Om discussie te voorkomen, benoemt 32,4% van de Noord-Brabantse zwembaden nadrukkelijk in de voorschriften dat het dragen van zulke zwemkleding niet (of soms juist wel) is toegestaan, of enkel in aangepaste vorm. Dit percentage is fors hoger dan in de rest van Nederland, waar het gemiddelde op 14,1% ligt.

Nietsverhullende bikini’s niet altijd geaccepteerd
In Noord-Brabant vermeldt 29,4% van de zwembaden specifieke voorschriften op hun website rondom het dragen van een string. Waar strings niet zijn toegestaan, mogen vrouwen vaak ook niet zonder topje zwemmen of zonnen.

De provincie scoort hiermee het hoogste van alle Nederlandse provincies en tevens fors hoger dan het landelijk gemiddelde van 12%. Na Brabant volgen Gelderland (21,7%), Utrecht (12,5%) en Zeeland (11,1%).

Regels rondom religieuze zwemkleding
Hoewel nergens boerkini’s helemaal zijn verboden, stelt 7,4% van de Noord-Brabantse zwembaden specifieke eisen aan het type boerkini dat gedragen mag worden. Vrouwen mogen hier alleen in een ‘officiële boerkini’ zwemmen, gemaakt van zwemstof zoals Lycra.

Landelijk ligt dit percentage op 4,5%. In Gelderland hanteren de meeste zwembaden (10,1%) regels rondom dit soort religieuze kledingstukken.

Benieuwd hoeveel zwembaden in de rest van Nederland kledingvoorschriften hanteren? En wat wel en niet wordt geaccepteerd? Dit en meer vind je in het onderzoeksverslag: https://www.dresscode.nl/kledingvoorschriften-in-zwembaden-wat-mag-wel-en-wat-niet/