22 september 2022

Retail & Marketing

Truly Destroyed Sneakers in de Spotlightkast

Tot 7 november 2022 exposeert het Schoenenkwartier in de Spotlightkast op de eerste verdieping de versleten schoenen van daklozen die Trulydestroyed.com voor het goede doel verkoopt. Elk paar echt gedragen schoenen is uniek en wordt geleverd in de schoenmaat van de dakloze die ze droeg, samen met een 'productbeschrijving' die eigenschappen opsomt als 18 month straight worn effect en Unsuitable for all weather types. Met deze expositie vraagt het Schoenenkwartier aandacht voor het werk van het Leger des Heils, dat al meer dan 135 jaar gedragen kleding en textiel inzamelt voor hergebruik. Je kunt de schoenen kopen voor €1.450,- of een donatie doen aan het Leger des Heils. Maar nog beter: breng je stem uit op je favoriete paar door een donatie te doen via de bijbehorende QR-code. Het paar dat het meeste geld opbrengt, wordt opgenomen in de collectie van het Schoenenkwartier en eindigt dus als museumstuk.

Balenciaga
Website Trulydestroyed.com is een idee van creatief bureau Cloudfactory in samenwerking met Leger des Heils ReShare. Inspiratiebron vormde de limited edition van 100 paar 'fully destroyed' sneakers die Balenciaga onlangs lanceerde tegen prijzen van $ 625,- tot $ 1.850,-. De release van deze sneakers zorgde voor veel ophef op sociale media. Zoals iemand schreef: 'Deze sneakers bespotten tegelijkertijd de rijken en de armen.' Maar er is ook een andere kant aan dit verhaal. Dankzij alle ophef rond de stunt van Balenciaga is er weer aandacht voor de schrijnende problematiek van het nog steeds groeiende leger daklozen.

Museum
Het ambitieuze concept van het Schoenenkwartier mikt op 35.000 bezoekers per jaar en berust op drie pijlers: Museum, Maaklabs en Kenniscentrum. Het Museum presenteert, naast een vaste collectie, ook twee keer per jaar een wisselende tentoonstelling.

Maaklabs
In de Maaklabs op de begane grond houden ontwerpers, schoenmakers, leerbewerkers, kunstenaars en vakstudenten zich bezig met ontwerp en experiment. In deze openbaar toegankelijke ruimte, waarin ook het café en de museumwinkel zich bevinden, kun je als bezoeker gewoon meekijken en zelf in diverse workshops aan de slag. Voor bedrijven is er de mogelijkheid om aan te haken bij onderwijsprojecten waarin studenten ervaring opdoen. Testen, proberen, falen en opnieuw beginnen, dat is in de Maaklabs het speelveld. 

Kenniscentrum
Het Kenniscentrum op de eerste etage heeft een bibliotheek, educatieve ruimte, archief, een auditorium en een mate-rialenkast waar je verschillende leersoorten en leeralternatieven kunt voelen, ruiken en onderzoeken. Je vindt er doorzichtig leer, diverse soorten kunstleer en leer dat bijvoorbeeld is vervaardigd van platgedrukte koeienmagen. Voorts is er informatie over duurzaamheid, ambachtelijk gereedschap, bewust materiaalgebruik, levensduurverlenging, hergebruik en upcycling.

Programma 2022-2025
Het Schoenenkwartier heeft voor de komende jaren een variabel, toegankelijk en informatief programma samengesteld. Afwisselend ligt het accent op leer en schoenen, op andere toepassingen van leer of op nieuwe technologie. Uitgangspunt zijn de eigen collectie, het ambacht en de eigen specialismen van het Schoenenkwartier.

  •  put On Your Red Shoes: Idol - Icon - Influencer  (openingsexpositie 28 juni 2022 tot en met 5 februari 2023)

  • De magie van Cuir Bouilli (voorjaar 2023)

  • Future Proof: de toekomst van de sneaker (najaar 2023)

  • René van den Berg (voorjaar 2024)

  • Leather Jackets (najaar 2024)

  • Fly Me To The Moon: Maanschoenen en Kunstleer (voorjaar 2025)