10 mei 2021

Nieuws

Tilburg-Waalwijk voor derde keer op rij Logistieke Hotspot van het jaar

Regio Tilburg-Waalwijk is voor de derde achtereenvolgende keer uitgeroepen tot Logistieke Hotspot nummer 1 van Nederland. Een bijzondere prestatie want alleen regio Venlo-Venray slaagde er in de historie van de verkiezing ooit eerder in om drie keer achter elkaar te winnen. Uitschieter dit jaar is Eindhoven-Helmond met een vierde positie.


In een enquête – een initiatief van Logistiek.nl – die in april is afgenomen, gaf een panel van 32 logistiek vastgoedexperts Tilburg-Waalwijk veruit de meeste stemmen in de drie belangrijkste criteria van deze verkiezing: beschikbaarheid personeel, beschikbaarheid bouwgrond en medewerking overheid. Verdeeld over deze drie criteria plaatsten in totaal 24 panelleden deze regio in MiddenBrabant op de eerste positie in hun favoriete top tien van logistieke hotspot regio’s van Nederland.


Bij de andere zeven criteria die onderdeel zijn van de verkiezing: motivatie personeel, infrastructuur, bereikbaarheid van logistieke hotspots, duurzaamheid en de best presterende nationale e-fulfilment hotspotregio, de nationale distributie hotspotregio en crossborder e-fulfilment hotspot kreeg TilburgWaalwijk overall ook de meeste voorkeurstemmen van de panelleden.


Regio West-Brabant eindigt net als vorig jaar op de tweede plaats gevolgd door Venlo-Venray die sinds de start in 2006 de Logistieke Hotspot verkiezing van het jaar maar liefst acht keer wist te winnen. Regio Almere-Lelystad-Zeewolde die vorig jaar verrassend derde eindigde ten koste van Venlo-Venray zakt dit jaar naar plaats zes.


Bij het opstellen van de logistieke hotspot ranking zijn dit jaar voor het eerst ook de stemmen meegeteld van nieuwsbriefabonnees van Logistiek.nl en de tien de grootste logistiek dienstverleners van Nederland. 190 nieuwsbriefabonnees gaven de meeste stemmen aan Eindhoven-Helmond gevolgd door Tilburg-Waalwijk en Arnhem-Nijmegen. West-Brabant en Venlo-Venray eindigen bij de lezersstemming op respectievelijk plaats vier en zes.


De tien grootste logistiek dienstverleners van Nederland gaven op hun beurt de meeste stemmen aan West-Brabant, Zuid-Limburg en Eindhoven-Helmond. Laatstgenoemde logistieke hotspot in Zuidoost-Brabant is de runner-up van de verkiezing met een opmerkelijke vierde positie, tegen plaats dertien in 2020.


Op basis van de stemmen van de grote groep lezers, de tien grootste logistiek dienstverleners en het expertpanel -waarvan de stemmen het zwaarst meewogen - is uiteindelijk de Logistieke Hotspot ranking van dit jaar tot stand gekomen met Tilburg-Waalwijk als grote winnaar en een top tien die gedomineerd wordt door Brabantse logistieke hotspots.


Ronald Bakker, lid stuurgroep Midpoint Brabant Smart Logistics en wethouder economische zaken van de gemeente Waalwijk, is trots op de prolongatie van de logistieke hotspot nummer 1 positie van Tilburg-Waalwijk. “Dit succes is zeker ook te danken aan de unieke triple helix samenwerking van ondernemers, overheid en onderwijs in Midden-Brabant. Via Midpoint Brabant hebben we hier met z’n allen jarenlang structureel aan gewerkt.”


Jorn Versteijnen, lid stuurgroep Midpoint Brabant Smart Logistics en algemeen directeur van Versteijnen Logistics in Tilburg, vult aan: “Het is een groot compliment dat niet alleen het expertpanel maar ook de nieuwsbriefabonnees van Logistiek.nl Tilburg-Waalwijk hoog waarderen. Een teken dat onze integrale benadering van slimme en duurzame logistiek haar vruchten afwerpt.”


De top tien bestaat uit: (1) Tilburg-Waalwijk, (2) West-Brabant, (3) Venlo-Venray, (4) EindhovenHelmond (runner-up), (5) A12 Corridor (Lansingerland-Zoetermeer-Zuidplas-Waddinxveen), (6) Almere-Lelystad-Zeewolde, (7) Oss-Veghel-’s-Hertogenbosch, (8) Zuid-Limburg (Maastricht-HeerlenSittard-Geleen), (9) Arnhem-Nijmegen en (10) Rivierenland (Tiel-Geldermalsen-Zaltbommel).


Venlo-Venray is net als vorig jaar op plaats 1 geëindigd in de subcategorie beste crossborder efulfilment hotspot en eervol is de prestatie van A12 Corridor die de meeste voorkeursstemmen kreeg in de categorieën nationale distributie én e-fulfilment hotspotregio.


* De tien grootste logistiek dienstverleners van Nederland zijn op dit moment: DHL Supply Chain, Kuehne + Nagel Logistics, XPO Logistics, Ceva Logistics, DSV Solutions A/S, Rhenus Contract Logistics, Vos Logistics, Mainfreight, Schenker Logistics Nederland en Bleckmann (bron Logistiek.nl: Top 100 Logistiek Dienstverleners, juni 2020).