23 november 2020

Leisure & Cultuur

Tijdens corona op vakantie naar ‘geel’ Curaçao.

Met 67 nieuwe gevallen registreerde Curaçao op 18 november opnieuw een recordaantal coronabesmettingen. Toch blijven vakantiereizen naar het Caribisch stukje Nederland mogelijk, zegt premier Mark Rutte. ,,Curaçao is geel en blijft geel.”

Code geel en code oranje

Curaçao is erg in trek als vakantiebestemming. Twee weken geleden, nadat Rutte tijdens een persconferentie had gesproken over wat nog wel en niet mag qua vakanties, ontstond er een run op last minutes naar Curaçao.

Want hoewel vakantiereizen naar het buitenland worden afgeraden door de overheid - ‘blijf in Nederland’ - vallen de Caribische eilanden daar buiten. Curaçao, Aruba, Sint-Maarten, Sint Eustatius, Saba en Bonaire zijn officieel onderdeel van Nederland en een reis daarheen wordt dus gezien als een binnenlandse trip.

Curaçao was op dat moment het enige eiland waar het qua coronabesmettingen meeviel en waarvoor toen ‘code geel’ gold. Inmiddels is ook Bonaire ‘veilig’ verklaard. De conclusie van Rutte is dat Curaçao ‘geel is en geel blijft’. ,,Aruba is oranje, maar gaat waarschijnlijk snel naar geel. Sint-Maarten is oranje en blijft oranje. Bonaire is geel en blijft geel.”

Stijgend aantal besmettingen, maar het reisadvies blijft geel

Het reisadvies voor Curaçao is nog steeds: reizen kan maar wees waakzaam, er zijn risico's. Reizen wordt dus niet afgeraden. Ondanks het stijgend aantal besmettingen wordt de kleurcode van het eiland niet aangepast: het blijft geel.

Er worden door reisorganisaties allerlei protocollen gehanteerd, die door iedereen gesteund worden. Zo is er een verplichte PCR-test voor iedereen die naar het eiland wil en moet je een gezondheidsverklaring invullen, vanzelfsprekend moet er in de hotels en overal op het eiland anderhalve meter afstand worden gehouden.

Overzicht benodigdheden voor een zonvakantie naar het Caribische gebied

· Verplichte corona-test:
Je dient maximaal 72 uur voor vertrek een negatieve test te hebben afgelegd. Je moet bij een negatieve uitslag een digitale en een geprinte versie meenemen op reis.

· Gezondheidsverklaring:
Wanneer je op vakantie gaat naar één van de eilanden, dien je een gezondheidsverklaring in te vullen. Dit is om te achterhalen met wie je in contact bent geweest als er nieuwe besmettingen worden vastgesteld.