14 oktober 2021

Leisure & Cultuur

STICHTING SPORTS FOR CHILDREN MAAKT AL TIEN JAAR HAAR DROOM WAAR OM KINDEREN WERELDWIJD AAN SPORTEN EN BEWEGEN TE HELPEN

Stichting Sports for Children maakt al tien jaar haar droom waar om kinderen wereldwijd aan het sporten en bewegen te helpen. In veel landen is geen geld om sport- en spelartikelen aan te schaffen. Dankzij de steun van onze toppartners vertrekken er steeds vrachtwagens vol sportmateriaal uit Nederland naar deze landen. Bruikbare en veilige sportattributen krijgen daar een tweede leven. Tot grote vreugde van inmiddels meer dan 200.000 kinderen!

Janssen-Fritsen is gestart als Nederlands familiebedrijf, in 1950 opgericht in Helmond als fabriek voor het maken van speeltoestellen. Inmiddels uitgegroeid tot een onderneming gespecialiseerd in bewegingsonderwijs en turnsport, gerenommeerd om haar hoge kwaliteit. Het bedrijf leverde sporttoestellen voor de Olympische Spelen van Mexico, München, Barcelona, Athene, Beijing, Rio en Tokyo.

Bijzonder initiatief

Voormalig eigenaar Jacques Janssen is initiatiefnemer van Sports for Children. Hij wilde met het familiebedrijf van maatschappelijke betekenis zijn en legde met zijn ideeën de basis voor de stichting. In zijn plaats is dat binnen het bedrijf nu onder andere directeur John van der Horst.

John vertelt: “Janssen-Fritsen is altijd gekoppeld gebleven aan Sports for Children. We laten hiermee ons gezicht zien, onze identiteit. Een deel van ons werk bestaat uit veiligheidsinspecties en onderhoud op bestaande locaties in heel Nederland. Veel klanten maken hier gebruik van. Sporttoestellen en attributen die niet langer bruikbaar zijn, halen we op en schenken we aan de stichting. Zo krijgen ze een tweede leven in landen waar ze deze niet kunnen financieren. En ondernemen wij circulair. Materialen die niet in aanmerking komen voor hergebruik, brengt de stichting naar afvalverwerkingsbedrijven, waar ze verantwoord worden gescheiden en gerecycled.”

Veilig sporten en bewegen

Naast onderhoud en inspecties verzorgt Janssen-Fritsen de inrichting van een indoor sportlocatie met wand- of plafondtoestellen en daarnaast een berging met verplaatsbare producten, matten, ballen en kasten. Daarna houden ze de inrichting in stand. “We leveren aan het onderwijs, gemeentes en sportclubs”, vertelt directeur John van der Horst verder. “Met goed materiaal zorgen we voor veilig bewegingsonderwijs. Veiligheid is de rode draad.”

Enthousiast

Janssen-Fritsen maakt een sport van bewegen. John, enthousiast: “Wij denken altijd na over de vraag hoe we de jeugd en volwassenen kunnen uitdagen om gemotiveerd te bewegen. Dat doel houden we voor ogen bij alles wat we doen. We vinden het leuk om producten te ontwerpen die hen enthousiasmeren. We hebben nieuwe matten bedacht en denken na over de kleur maar ook over de graphics erop en eromheen, zoals op de muren.

De wereld van vandaag

Janssen-Fritsen stemt zich af op de wereld van vandaag in de gymzaal. De mogelijkheden zijn eindeloos: van freerun blokken en wall jumpers tot interactieve basketbalringen of smart clips en calisthenics en ninja toestellen. “We praten met vakleerkrachten”, vertelt John. “En met partijen die visie hebben op motorische ontwikkeling.

Logistiek proces

De formule is sterk in zijn eenvoud. De sporttoestellen van Janssen-Fritsen die afgekeurd of overbodig zijn, worden opgehaald door de stichting en naar de loods van Sports for Children in Helmond gebracht. Daar worden ze met hulp van vrijwilligers hersteld en opgeknapt.

Ook worden er meubels, vintage room dividers, bureaus, stoelen, krukjes, tassen, rugzakken, kussens en andere leuke objecten van gemaakt. De stichting stimuleert de verkoop van deze hippe, originele spullen via de webshop Game-On.store om zo geld op te halen voor de transporten.

Via social media komt Logistiek Coördinator Stefan Groothuis in contact met mensen in landen waar ze dringend behoefte hebben aan bruikbaar en veilig sport- en spelmateriaal. Hij vertelt over zijn ervaringen: “Gymzalen staan er leeg en verwaarloosd bij en er zijn nauwelijks sportartikelen. Of deze zijn kapot en door

achterstallig onderhoud gevaarlijk in gebruik. Gymleraren doen tikkertje of spelen een potje voetbal met de kinderen.”

Stefan coördineert het logistiek proces naar en in de loods en zorgt ervoor dat de opgeknapte sporttoestellen bij deze kinderen terecht komen. Hij onderhoudt de relaties en gaat op zoek naar bedrijven als hij hulp nodig heeft. Zo heeft hij Matras Recycling Europe BV als nieuwe partner betrokken bij Sports for Children. Een belangrijke andere toppartner en schakel in het proces is Van Spreuwel Transport.

Blije gezichten

“Vaak weten de sportleraren elders in de wereld niet precies hoe ze onze materialen moeten gebruiken”, vertelt Stefan. “Bewegingsonderwijs kennen ze niet. Dan zet ik een parcours uit om te laten zien wat ze ermee kunnen. Dit indrukwekkende filmpje laat zien hoe we met Sports for Children onze droom realiseren.

In een heel klein dorpje in Roemenië konden we met onze vrachtauto nauwelijks komen. Hulp kwam van alle kanten. En dan, al die blije gezichten… dat doet iets met je.”