Spaans Baskenland: welvarend, groen, culinair en verkoelend

Roadtrip: Bilbao Santander Camino del Norte Picos de Europa Burgos Rioja San Sebastian

Roadtrips & Tips van Adriënne en Wil

Brabantse ondernemersechtpaar Adriënne en Wil van de Vorst laat het mooiste van Spanje zien

Noord-Spanje, de Costa Verde, daar moet ik nog steeds een keer heen. Dat hoor je vaak. Het is een heerlijk koele plek tijdens de hete Spaanse zomermaanden. Alleen daarom al is het een tien. In Spaans Baskenland komen traditie, cultuur en innovatie op een prachtige manier samen. Culinair genieten gaat hier hand in hand met adembenemende landschappen. De groenste kust van Spanje is ook een regio met veel gastronomische hotspots. Zo veel dat het gebied de hoogste dichtheid Michelin sterrenrestaurants van Europa heeft. Time to go!

Guggenheim Museum Bilbao

We vliegen op Bilbao, huren een auto* en de reis kan beginnen. Bilbao is de trotse stad van het Guggenheim Museum. Het avant-gardistische ontwerp van het museum, met zijn glanzende titanium buitenkant, is een architectonisch meesterwerk en de buitenkant bewonderen neemt al de nodige tijd. De moderne kunst komt helemaal tot zijn recht in het prachtige lichte gebouw. (*vaak via Sunny Cars https://www.sunnycars.nl Je bent all-in verzekerd en hoeft aan de balie geen wazige verzekeringen meer af te sluiten).

Het initiatief om het museum naar Bilbao te halen was van een voormalige burgemeester mét visie. Jaarlijks trekt het museum bezoekers van over de hele wereld. Een enorme boost voor de stad die nadat de staalindustrie was vertrokken in verval was geraakt. Samen met de historische bezienswaardigheden in de oude binnenstad ‘Casco Viejo’ is Bilbao de perfecte start van een roadtrip Noord-Spanje.

Hoteltip: NYX Hotel Bilbao

Het NYX hotel in Bilbao ligt aan de rand van de oude stad, de perfecte uitvalsbasis voor een citytrip of start van een rondreis. Informatie: www.nyx-hotels.com. Je ontbijt op een van de leuke pleintjes vlakbij.

Santander en Camino del Norte

Buiten de steden biedt het Baskenland een uitgestrekt landschap van weelderige groene heuvels, ruige kustlijnen en pittoreske dorpjes. Door de ligging aan de Atlantische kust, de golf van Biskaje kan er een buitje (of twee) vallen dus is het prachtig groen en voelt het ook aan als Oostenrijk aan Zee. Het is zoveel groener dan we van Spanje gewend zijn.

De Camino del Norte, een pelgrimsroute naar Santiago de Compostela, doorkruist de regio en biedt wandelaars adembenemende vergezichten over de oceaan en charmante plattelandsdorpen. Dorpjes zoals Comillas, Santillana del Mar en San Vincente de la Barquera zijn allemaal opgenomen in het overzicht van de ‘mooiste dorpjes van Spanje’. Je vindt ze op www.lospueblosmasbonitosdeespana.org. Ook Santander is een levendige stad aan de kust met prachtige winkels en een overload aan barretjes en restaurants met pinxtos.

Picos de Europa

Slechts veertig kilometer van de kust ligt de Picos de Europa. Een minder bekend gebergte van betoverende schoonheid. Via een rit door een prachtige kloof kom je in het dorpje Potes waar vele Pelgrims voorbij komen. Het charmante Casona Malvasia net buiten Potes is een perfect uitvalsbasis om het gebied te verkennen. De kabelbaan Fuente Dé brengt je naar een plateau van waaruit prachtige wandelingen gemaakt worden. Informatie: www.telefericodefuentede.com.

Hoteltip: Finca Malvasia

Prachtige bergmeren en vergezichten te over, de Picos is een ware hidden gem in Spanje. In het hart van dit alles ligt de prachtige Finca Malvasia. Niet over nadenken, gewoon boeken en beleven: www.hotelcasonamalvasia.com (behalve hotel zijn er zijn ook appartementen).

Burgos

In het binnenland richting Rioja ligt het charmante Burgos. Hét hoogtepunt van deze stad is zonder twijfel, ook voor de niet religieuzen onder ons, de Kathedraal. Wat een pracht, bezoekje waard.

Ontdek Baskisch Rioja met de e-bike: een oenologisch avontuur

Stel je voor, wijngaarden die zich uitstrekken tot aan de horizon, oude kelders gevuld met eiken vaten die rijpen tot perfectie en een glas dieprode wijn dat zowel de ziel als de smaakpapillen streelt. Welkom in de wereld van Baskisch Rioja!

De perfecte manier om de Rioja te verkennen is met de e-bike. Die boek je bij José van La Rioja Bike Tours. Hij komt met de fietsen naar je hotel (superhandig) en je krijgt van hem ook de mooiste tocht in elke gewenste afstand. Trek hier een dag voor uit, het wordt de mooiste fietstocht van je leven. Informatie: www.lariojabiketours.com.

Boek ook (vooraf) een proeverij bij een van de fantastische Bodega’s en laat je verwennen met alle mooie rode wijnen. In het gebied liggen diverse schitterende bodega’s die qua architectuur elkaar lijken te overtreffen, een bezoek meer dan waard. Informatie www.bodegasysios.com en www.marquesderiscal.com/en.  

Overnachten doe je in deze regio in een mooie b&b bij een van de talrijke wijnhuizen, bijvoorbeeld: Bodega Puelles www.bodegaspuelles.com.

Rode wijn, wijn, wijn

Rioja, gelegen in het noorden van Spanje, is een van 's werelds meest gerenommeerde wijnregio's. De Baskische regio, met zijn vruchtbare grond en gunstige klimaat, heeft de ideale omstandigheden voor het kweken van druiven van uitzonderlijke kwaliteit. De wijntraditie gaat hier eeuwen terug, en elke fles is doordrenkt van de geschiedenis en toewijding van generaties wijnmakers. De regio staat vooral bekend om zijn rode wijnen, die variëren van jeugdige en fruitige Crianza tot volle en rijke Reserva en Gran Reserva. Laat de wijnexperts je begeleiden bij het verkennen van verschillende druivensoorten en wijnstijlen, en leer hoe je de nuances van elk glas kunt onderscheiden.

Gastronomische verwennerij

Een bezoek aan Baskisch Rioja is niet compleet zonder te genieten van de heerlijke culinaire scene. Combineer je wijnervaring met lokale gerechten die perfect samengaan met de wijnen uit de regio. Proef gegrild lamsvlees, stoofschotels en traditionele pintxos die de rijke smaken van Rioja-wijnen aanvullen en verbeteren.

Culinaire hemel San Sebastian

San Sebastián, ook bekend als Donostia, is een pelgrimsoord voor fijnproevers. De stad heeft meer Michelin-sterren per vierkante meter dan waar ook ter wereld. Dwaal door de oude stad en ontdek pintxos-bars die kleine culinaire meesterwerken serveren op een stukje brood. Proef de intense smaken van de zee in een van de vele toprestaurants. Of flaneer langs de lange boulevard en ervaar het Spaanse beachlife waar jong en oud van zon en strand genieten.

Tip: reserveer ver van tevoren

Reserveer je bezoeken aan sterrenrestaurants ver (maanden) van tevoren. Van over de hele wereld komen mensen voor deze culinaire belevenis naar Baskenland. Ook Spanjaarden zelf prikken graag een vorkje bij deze toppers. 

Spraakverwarring: San Sebastian = Donostia

In Baskenland spreekt men Baskisch, een taal die op geen enkele wijze raakvlakken heeft met Spaans. Gelukkig spreekt iedereen uiteraard Spaans en vaak ook Engels. Maar de Basken zijn trots op hun identiteit en de taal wordt overal nog gesproken. Baskenland is dus Euskadi en San Sebastian is Donostia voor wie het nog kan volgen…

Restaurant Akelarre ***

Deze gastronomische held kan naast een potje koken ook makkelijk door voor wetenschapper, wat hij met moleculair koken bereikt is buitenaards! Dit restaurant wordt gerund door Pedro Subijana, één van de beste koks ter wereld. Zijn restaurants hebben de hoogste beoordelingen in bijna alle prestigieuze gastronomische gidsen. Pedro is ook één van de drijvende krachten achter de Basque Culinary Center, een opleidingsinstituut voor koks.

Restaurant Arzak ***

Vader en dochter Arzak hebben overduidelijk dezelfde genen en papa heeft het kunstje goed voorgedaan bij dochterlief. Tegenwoordig zijn ze een magisch duo en weten als geen ander je tong op te krullen van geluk. Dit meer dan 100 jaar oude familie restaurant beschikt over een testkeuken waar de spannendste gerechten worden gevormd. Bovendien hebben ze een wijnkelder waar ruimte is voor 100.000 flessen, dus er zal er op z’n minst eentje tussenzitten die je lust

Fietsen door San Sebastian

Boek een fietstocht via Bajabikes met gids Carlo door San Sebastian en zeil door deze mooie stad aan zee. Dat de stad zo heerlijk is in de zomer weten ook de Spanjaarden zelf. Het wordt ook wel Madrid aan zee genoemd vanwege de vele Madrilenen die de hitte ontvluchten in de zomer. Informatie: www.bajabikes.eu/nl/san-sebastian-highlights-fietstour.

Hoteltip: Hotel Arima

Een leuk, charmant en rustig gelegen hotel buiten het centrum van San Sebastian is Hotel Arima. Informatie: www.arimahotel.com.

Kortom: Spaans Baskenland is een paradijs voor reizigers

Noord Spanje biedt een reiservaring die zowel de zintuigen prikkelt als de nieuwsgierigheid bevredigt. Met een mix van avant-gardistische steden, weelderige landschappen, gastronomische heerlijkheden en culturele rijkdommen is deze regio een paradijs voor elke reiziger die op zoek is naar een unieke en onvergetelijke ervaring.

Of je nu een liefhebber bent van architectuur, culinaire verwennerijen, natuurlijke schoonheid of culturele ontdekkingen, het Spaanse Baskenland biedt het allemaal, verpakt in een moderne, verleidelijke reisbestemming die wacht om verkend te worden. Goede reis!

De rubriek Road Trippen wordt verzorgd door Wil en Adriënne van de Vorst, Van de Vorst PR