Partner

1 maart 2023

mobiliteit

Sono Motors stopt met zonne-auto’s bouwen en focust op zonnepanelen

Sono Motors stopt met onmiddellijke ingang met het ontwikkelen van zijn personenauto’s op zonne-energie, de Sion. Het in München gevestigde bedrijf heeft besloten zijn bedrijfsmodel om te schakelen naar het uitsluitend achteraf inbouwen en integreren van zijn zonnetechnologie op voertuigen van derden, aldus het bedrijf in een persbericht.

De zonne-oplossingen van het bedrijf, met inbegrip van hardware zoals vermogenselektronica en software, worden al gebruikt. 23 klanten testen de geïntegreerde zonnetechnologie van Sono Motors op verschillende voertuigen, waaronder bussen, koelwagens en recreatievoertuigen.

Kosten
De beëindiging van het Sion-programma weerspiegelt de beslissing om zich te concentreren op een kapitaalarm bedrijfsmodel in het licht van de ongunstige omstandigheden op de kapitaalmarkt. Ongeveer 90 procent van de financieringsbehoeften hield verband met het Sion-programma. Gezien het middelenintensieve karakter van het Sion-programma, met inbegrip van de personeelsbehoeften, voert de onderneming thans een aanzienlijk kostenbesparingsprogramma uit.

“Dit markeert een belangrijke stap in de zakelijke ontwikkeling van Sono Motors”, aldus Laurin Hahn, medeoprichter en CEO van Sono Motors. “Ook al hebben we ons oorspronkelijke passieproject, het Sion-programma, moeten beëindigen, het verschuiven van onze volledige focus naar business-to-business zonne-oplossingen biedt ons de mogelijkheid om door te gaan met het creëren van innovatieve producten in de zonne-ruimte. Het was een moeilijke beslissing. Ondanks meer dan 45.000 reserveringen en pre-orders voor de Sion, waren we genoodzaakt te reageren op de aanhoudende instabiliteit van de financiële markt en ons bedrijf te stroomlijnen.”

Auto’s van andere fabrikanten
Sono Motors werkt momenteel als ontwikkelingspartner en leverancier samen met bedrijven in tien landen in de wereld. Tot de klanten behoren Mitsubishi Europe, CHEREAU en twee dochterondernemingen van Volkswagen – Scania en MAN Truck & Bus. In de toekomst wil Sono Motors zich specifiek richten op bussen en auto’s van andere auto-fabrikanten. Het bedrijf gaat nu zijn technologie opschalen. Dat begint met de introductie van de volgende generatie van zijn voor de massamarkt geschikte retrofit-oplossing voor schoner openbaar vervoer – de ‘Solar Bus Kit’ – gepland voor het tweede kwartaal van 2023. De gesprekken met potentiële investeerders zullen zich nu uitsluitend richten op zonnetechnologie.

Sion staat te koop
Het succes van het 18 voertuigen tellende serievalidatieprogramma van Sion was volgens het bedrijf het bewijs dat het concept van een elektrisch voertuig op zonne-energie (SEV) werkt. Wat betreft Sion-reserveringen met aanbetalingen die vóór de #savesion-campagne waren gedaan, kondigde het bedrijf een terugbetalingsplan aan om in verschillende termijnen terug te betalen, waaronder een bonus in de komende twee jaar.

Hoewel Sono Motors het Sion-programma heeft beëindigd, zal het bedrijf gebruik blijven maken van gepatenteerde technologie die is ontwikkeld in zijn lopende integratie- en retrofitactiviteiten. Bovendien is Sono Motors voornemens het Sion-programma te verkopen. Het bedrijf ontslaat ongeveer 300 werknemers. In dit verband heeft Thomas Hausch besloten zijn rol als COO neer te leggen, maar hij zal de overgang van het bedrijf ondersteunen.