Elisabeth Beukers

5 mei 2023

HRMblog

Sociaal integreren resulteert in werkgeluk

Partner

Het is een gegeven feit dat het vinden én behouden van de juiste werknemers met de juiste knowhow en kennis voor bedrijven een enorme uitdaging is. In Nederland hebben we een enorm tekort aan technisch hoger opgeleiden die veel weten van techniek in de maakindustrie. De poule droogt letterlijk op. De grote bedrijven in de regio hebben high potentials al vaak vroeg ingelijfd waardoor er een behoorlijk te kort ontstaat bij de minder grote partijen. Hierdoor moet er nu vaker worden gekeken naar het talent buiten onze landsgrenzen. Deze hooggekwalificeerde internationals zijn de zogenaamde kennismigranten.

Gelukkig kunnen we een beroep doen op talent in het buitenland. Maar hoe maak je het eigenlijk aantrekkelijk om vanuit andere landen naar ons koude kikkerlandje te komen? Op het eerste gezicht vinden kennismigranten Nederland een aantrekkelijke bestemming. Vooral de kwaliteit van de leefomgeving, de manier van leven en de loopbaanmogelijkheden worden goed gewaardeerd. De sociale landing inclusief het wegwijs worden in de Nederlandse samenleving, de mogelijkheid om Nederlands te leren, alsmede de huisvesting en de beperkte loopbaanmogelijkheden voor partners kunnen kritieke knelpunten zijn.

Om de knelpunten zoveel mogelijk te voorkomen is ‘goed werkgeverschap’ van bovenmatig belang. De verantwoordelijkheid voor een gedegen en solide on-boarding resulteert direct in het welkom hete en thuis laten voelen van de kennismigrant. Dit is in onze ogen hét beginpunt van de echte integratie en tegelijkertijd het pijnpunt van veel organisaties. Goede begeleiding, een gedegen persoonlijke on-boarding, huisvesting, een blijvend aanspreekpunt en echt sociaal integreren zijn allemaal belangrijke punten die tijd kosten. Laat tijd nu net hét aspect zijn waar we allemaal als mens een chronisch tekort van hebben.

Met Xpath - the expat guide zijn wij dé partner op het gebied van begeleiding van kennismigranten voor bedrijven. Zonder goede begeleiding internationaal is talent snel weg. De komst van het gezin maakt de integratie nog wat uitdagender. De kennismigrant is aan het werk, heeft contact met collega’s, echter kan er voor het gezin, vaak de partner, een soort isolement ontstaan. Happy partner happy life is enorm belangrijk om de totale integratie te laten slagen. Een goede integratie van kennismigrant en gezin draagt tevens bij aan een positief ‘retention rate’ van werknemers.

Xpath laat de kennismigrant zich welkom voelen, door ze mee te nemen in de Brabantse warmte en gezelligheid. In sommige delen van India is het bijvoorbeeld gebruikelijk dat de komst van een nieuwe inwoner wordt gevierd met een volksfeest. Door ze oprecht te verrassen met onze Nederlandse en uiteraard Brabantse unieke presentjes, proberen wij ze namens de werkgever een soortgelijk welkomstgevoel te geven. Samen met onze vaste partners verrassen we de mensen en laten we ze echt thuis voelen. Hoe we dat doen en met wie lees je in onze volgende column.

Voor meer informatie kijk op:
Delicatessenhuis in Zalm en Palingfilet - Smoked by Liz en https://x-path.nl/en/