31 augustus 2022

Lifestyle

Slechts 1 op de 4 Nederlanders ontspant dagelijks “We willen niet lui of ongemotiveerd gevonden worden”

Voor veel Nederlanders wordt het lastig om het zomervakantiegevoel vast te houden. Slechts één op de vier de tijd om te ontspannen. Dit blijkt uit onderzoek van hottub en sauna-expert Welvaere. Eveline Druncks, mindset coach, ziet dat mensen snel weer te weinig en ontspannen in de dagelijkse routines.

Voor 73% is het resultaat ontstaan ​​van het afgelopen jaar. Hoe Nederlanders dit het liefst deden? 90% geeft aan naar buiten te gaan wanneer ze willen hebben aan ontspanning. Vooral het maken van een wandeling is voor velen (85%) een ontspannende bezigheid, bleek uit het onderzoeken . Voor 70% van de oorsprong Nederlanders is sporten om het hoofd zelfs leeg te maken. 43% gaat graag in bad om te relaxen.

Je kan en mag niks doen
Drunks, ontwikkelaar van The Master Jar , een planmethode waarin rust en ontspanning een grote rol spelen, ziet dat mensen in de vakantie wel de ruimte nemen tot dagelijkse ontspanning. “Op vakantie kun je letterlijk en figuurlijk afstand nemen van de dagelijkse sleur. Je kan en mag echt niks doen, want het is vakantie”, begint Druncks, die ook een valkuil ziet. “Je denkt vaak: nu is het vakantie, dus nu moet ik ervan genieten. Dat heeft vaak een averechts effect. Dan ga je juist stressen om te ontspannen.”

“We willen niet lui of ongemotiveerd gevonden worden. Maar ontspanning is niet iets wat je moet verdienen. Het is makkelijk om op vakantie omstandigheden te creëren waarbij je niet bezig bent met werk of je huis begint”, zegt Druncks. 

Minder schermtijd, vaker in bad
Hoewel we moeite hebben om te ontspannen, hechten we daar wel meer waarde aan. Voor 73% is het afgelopen jaar ontstaan, bleek uit het onderzoek. Vrouwen proberen vaker nieuwe dingen om stress te verminderen. Wat Nederland meer zou willen doen om te ontspannen? Yoga, minder schermtijd en vaker in bad gaan. 18 t/m 25-jarigen gaan het vaakst in bad van alle leeftijdscategorieën.

Afspraak maken met jezelf
Nakomst je langer ontspannen blijven thuis? Drinken heeft enkele tips. “Ik raad aan om lege blokken in je agenda te zetten die een afspraak zijn met jezelf”, vervolgt Druncks. “Dat je dan weet, dit is het moment dat ik even lekker ga ontspannen. Probeer die afspraak met jezelf ook net zo belangrijk te maken als die met andere mensen. Geniet bijvoorbeeld in de sauna van luister zelfs naar je favoriete muziek. Ga bij jezelf na welke wens en verwachting je hebt. Een avond met vrienden? Ook dat kan goed om te ontspannen.”